Azil za pse u Boru: Bez prijema novih životinja

Prihvatilište za pse Javno komunalnog preduzeća 3.oktobar u Boru nije zatvoreno, već je na osnovu rešenja veterinarske inspekcije zabranjen prijem novih životinja, sve dok se ne otklone određeni nedostaci. Ova mera je doneta nakon što su na društvenim mrežama objavljene uznemirujuće fotografije tri uginula psa, čiji su leševi, po rečima nadležnih, sakupljeni sa zelenih površina i doneti u prihvatilište, prenosi RTV Bor.

„Sanacija prihvatilišta uveliko traje, jer od blizu 30 mera, skoro 80 odsto su građevinski radovi, a rok za završetak je dvadeset dana. Smenjeno je takođe i kompletno rukovodstvo prihvatilišta i angažovane veterinarske usluge iz drugih gradova dok se ne završi javna nabavka“,rekao je Radmilo Guševac,direktor JKP „3.oktobar“.

Održan je takođe i sastanak predstavnika Grada Bora i nevladinog udruženja „Pit“ iz Niša na kojem ono obavezalo da će plaćati određene veterinarske usluge i donirati dodatnu količinu hrane.

Obdukcija leševa je u toku i prema još uvek nezvaničnim informacijama uginuli psi su, ipak, sklonjeni sa javnih površina u prihvatilište.

„Činjenično stanje jeste da postoje dnevni radni nalozi za tri psa koji su uginuli, stranice građanskog dnevnika gde se tačno vidi gde su psi nađeni, ko je pse pokupi sa javnih površina i doneo u prihvatilište“, naglasio je Nikola Marić,pomoćnik gradonačelnika.

On je dodao da je osnovni cilj smanjiti broj pasa u prihvatilištu, tako što će ih nakon određenih tretmana vratiti na ulicu ili udomljavati. Psi iz ovog prihvatilišta godinama se udomljavaju u Srbiji i zemljama Evrope. Trenutno 40 pasa čeka nove vlasnike.

preuzeto: RTV Bor