Banjalučka predstava o vlastoljublju i našim naravima

U takmičarskoj konkureniciji 28. “Dana Zorana Radmilovića” ove godine je i Narodno pozorište Republike Srpske sa “Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja” koja je odigrana šeste festivalske večeri.

Pred zaječarskom publikom bila je postavka čuvenog Brešanovog teksta koju kao režiser potpisuje Nikola Pejaković.

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske je ovu priču o mentalitetu i nakaradnoj filozofiji života pretvorio u predstavu koja se bazira i na komediji i na kritici vremena današnjeg. Iako je od njenog nastajanja prošlo više od pola veka, vreme nije otupelo njenu oštricu, pa ona i danas podbada, kritikuje i izvrgava ruglu, govoreći o vlastoljubivosti, pohlepi i primitivizmu istovremeno pokazujući da promena sistema ne znači i promenu mentaliteta. Zato bez imalo problema pronalazi put do današnjeg gledaoca. To su potvrdili i Zaječarci koji su dugotrajnim aplauzom pozdravili glumački ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za glumca večeri pripala je Željku Erkiću za ulogu Bukare.

Ovo je jedna od najomiljenijih nagrada, jedna od najprestižnijih, za jednog glumca ovo je nagrada koju poželi da dobije, da radi ovaj posao upravo zbog ove nagrade. Naravno, postoji i ona glavna nagrada koja je još bolja i još veća, još značajnija. A i samo ime Zoran Radmilović sve govori,

kazao je novinarima dobitnik “Zoranovog brka” Željko Erkić.

Uoči predstave , upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković predstavio je knjigu „Peter Handke u Narodnom pozorištu Republike Srpske“. Ovo izdanje sadrži dela Handkea, jednog od najboljih dramskih pisaca na svetu, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade, koja su izvođene u ovom pozorištu.

Foto: zaječarsko pozorište/ Tatjana Galić Zetović