Bespovratna sredstva projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam”

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” po drugi put dodeljuje bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu. Svrha ove finansijske podrške je da se podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razviili svoje turističke ponude i ugostiteljske usluge. Ukupan iznos bespovratnih sredstava je 350.000 evra.

Na konkursu koji je bio otvoren od 19. septembra do 21. oktobra 2022, ukupno se prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, vinara, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja. Evaluacijom nezavisne komisije određena su 42 dobitnika bespovratnih finansijskih sredstava, koji će u tekućoj godini sprovesti svoje projekte u cilju unapređenja svojih usluga.

Mahom su sredstva opredeljena za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele, kafiće, a među dobitnicima se našao i pružalac usluga rečnog transporta iz Donjeg Milanovca. Maksimalni iznos pojedinačnih projekata je 10.000 evra.

Konkursom je obuhvaćeno osam gradova i opština na teritoriji Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja: Zaječar, Negotin, Kladovo, Majdanpek, Golubac, Veliko Gradište, Požarevac i Smederevo, kao i Opština Topola u Centralnoj Srbiji.

Evropska unija je do sada opredelila preko milion evra za podsticaj privatnog sektora u turizmu i ugostiteljstvu Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Krajnji cilj projekta je da se podigne celokupna turistička ponuda regiona, ali i stvori prepoznatljiva turistička destinacija za turiste iz celog sveta.

Listu dobitnika bespovratnih sredstava možete pronaći na linku: LISTA DOBITNIKA