“Bliže nebu” u zaječarskom teatru – prva premijera u doba korone

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru u ponedeljak od 20 sati biće odigrana premijera predstave “Bliži nebu”. U pitanju je nagrađivani komad Željka Hubača koji je do sada izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji.

Pripreme ove predstave su počele početkom marta i bile su prekinute tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Premijeri predstave koja će biti izvedena 31. avgusta prethodilo je testiranje glumaca i tehničkog osoblja na Covid-19. Svima su nalazi negativni tako da niko od njih nije zaražen koronavirusom.

Ovoga puta komad “Bliži nebu” je na scenu postavio autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima. Ovo će biti prva premijera u profesionalnom pozorištu u Srbiji za vreme pandemije koronavirusa, uz poštovanje mera zaštite od zaraze Covid-19.

Broj mesta je zbog obaveznog rastojanja ograničen na 32 jer je u pitanju kamerna predstava, što znači da je i publika na sceni. Cena karte je 300 dinara, a prodaja će biti na dan predstave. Uz kartu će se deliti i uputstvo o merama zaštite.

U predstavi igraju Zoran Karajić, kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretštajner i Predrag Grbić.

Radnja drame “Bliži nebu” se odigrava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici, kraj Niša, a prema rečima teatrologa Svetislava Jovanova, koji je o komadu pisao u pogovoru za knjigu drama Željka Hubača “Bizarno”, u osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata. Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

foto: zaječarsko pozorište