Bogat program posete ambasadora Nemačke Zaječaru

Izvođenjem pozorišne predstave “Punoletstvo” mladih glumaca Reflektor teatra i izložbom pod nazivom “Dela znače” u zaječarskom pozorištu svečano je obeleženo 19 godina nemačko-srpske razvojne saradnje, u okviru koje je Nemačka podržala Srbiju sa više od 1,8 milijardi evra.

Zaječar je treći gradu u Srbiji, posle Beograda i Subotice, koji je Nemačka pomagala prethodne dve decenije i koji je u okviru proslave te saradnje posetio ambasador Tomas Šib.

Od 2000. godine kroz različite programe u saradnji sa Vladom Republike Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije.

U okviru izložbe pod nazivom “Dela znače” prikazani su postojeći projekti koji se sprovode u Srbiji u različitim oblastima: podrška reformi javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, zapošljavanje i informisanje migranata povratnika, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća u seoskim oblastima, energetska efikasnost i alternativni izvori energije poput biomase, briga o hidroelektranama, zaštita biodiverziteta, očuvanje vodnih resursa i okruženja od emisija iz termoelektrana, upravljanje otpadom i uspostavljanje što bolje regionalne saradnje.

Delegacija Nemačke sa ambasadorom Tomasom Šibom i predstavnicima GIZ-a posetila je Prostor za POMAK i upoznala se sa aktivnostima koje se sprovode na ekonomskom osnaživanju mladih.  

Na skupu sa timovima TOC-a i Zaječarske inicijative  razgovaralo se o Omaldinskom centru koji je GIZ podržao u okviru programa podrške udruženjima i socijalnim preduzećima.

Ambasador Šib tokom popodneva posetio je i Društvo Roma u Zaječaru.

Prilikom susreta sa predstavnicima udruženja bilo je reči o problemima romske zajednice, načinima njihovog rešavanja i aktivnostima koje se realizuju u Zaječaru. Takođe, predstavljen je i projekat Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije koji finansira GIZ.

Ambasador je, zajedno sa predstavnicima GIZ-a posetio Regionalnu privrednu komoru Zaječar i sa direktorom Dejanom Tošićem i saradnicima razgovarao o privrednim potencijalima Timočke Krajine kao i o unapređivanju dalje saradnje.
Tokom prezentacije upoznat je sa industrijskim, turističkim i poljoprivrednim potencijalima Zaječarskog i Borskog upravnog okruga. 
Ambasador je obišao Info-centar u prostorijama Komore koji je rezultat realizacije projekta između Privredne komore Srbije, GIZ-a i Instituta za standardizaciju Srbije.

Posetu Zaječaru ambasador Nemačke započeo je razgovorom sa gradonačelnikom Boškom Ničićem u salonu Gradske uprave.

foto: Društvo Roma, Radio Magnum , Pomak