Boljevac u znaku 49. Crnorečja u pesmi i igri

Festival narodnog stvaralaštva „Crnorečje u pesmi i igri“ ove godine se održava u Boljevcu od 6. do 9. juna, a tokom četvorodnevnog trajanja manifestacije predstaviće se više stotina čuvara narodne tradicije sa područja Boljevca i čitave Srbije.

Festival počinje dečjim programima u kojima učestvuju predškolci, a drugog dana se tradicionalno održava kvalifikaciono takmičenje trubačkih orkestara istočne Srbije za plasman na Dragačevski sabor u Guči.

Nastupi folklornih ansambala koji neguju crnorečko izvorno nasleđe su 8. juna, a završnica manifestacije rezervisana je za takmičenje frulaša istočne Srbije, koji se bore za plasman na festival „Oj Moravo“ u Prislonici kod Čačka.

Festival ove godine obiluje i pratećim programima, a publika će biti u prilici da prisustvuje koncertu ansambla Venac iz Gračanice, koji se održava u subotu, 8. juna.

U okviru „Crnorečja“ se održava i izložba „Zlatne ruke“, sajam turizma i brojni drugi prateći sadržaji.

Organizatori Festivala su Turistička organizacija Boljevac i Кulturno-obrazovni centar, a pokrovitelji su Opština Boljevac i Ministarstvo kulture i informisanja.

foto: digitalni atlas kulturnog dobra ist.Srbije