Borani protiv zagađenja: Ovo nije protest, ovo je vapaj za spas

Građani Bora danas su protestovali zbog prekomernog zagađenja vazduha sumpor-dioksdom i teškim metalima iz pogona topionice bakra kompanije “Ziđin”.

Učesnici skupa na platou kod “kapija Bora” nosili su transparente sa natpisima “Stop zločinu nad borskom decom“, “Hoćemo čisto nebo”, “Stop zagađenju”.

Među okupljenima najviše je bilo dece i mladih, tako da se prisutnima obratio mladić Nemanja Stefanović.

Ovo nije protest, nije politika, već je u pitanju život, a kada je život u pitanju, borba mora biti neprestana. Ovo nije protest, ovo je vapaj za spas. Ne smemo ni da pomislimo da u mesecima i godinama koje dolaze, živimo sa gas maskama. Možete vi da gradite kule i gradove, ali nas pustite da živimo,

kazao je Nemanja.

Okupljeni građani krenuli su odatle u protestnu šetnju do 4 km udaljene topionice kako bi i pred kineskom kompanijom ponovili da će ukoliko zagađenje ne prestane, svako novo okupljanje imati ozbiljnije akcije. Kolonu su predvodili najmlađi Borani koji su sve vreme skandirali i pevali.

 

Koračalo se glavnim saobraćajnicama u kojoj je saobraćaj obustavljen.

Pred ulazom u topionicu, Nemanja je ponovio stav okupljenih građana. Iz fabričkog kruga niko nije izašao, niti se obratio građanima.

Poziv je organizovan putem društvenih mreža, nakon što su višednevna zagađenja revoltirala građane, i ovo je najmasovniji ekološki protest od kada je izgrađena nova topionica i kineska kompanija postala većinski vlasnik RTB-a Bor. Iako se nezvanično govorilo da su protest organizovala ekološka udruženja, na skupu to nije potvrđeno

Podsećamo, krajem nedelje gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je u ime grada podneo krivičnu prijavu protiv kompanije ZIĐIN zbog prekomernog aerozagađenja. Nakon toga, kineska kompanija samopštila je da toponica obustavlja rad zbog remonta, koji je ranije bio planiran za novembar.