Boris Isaković i niški komad “1789.” najbolji na 29. Zoranovim danima

Dodelom nagrada i izvođenjem premijere predstave “Kazabalkan” u čast nagrađenih spuštena je zavesa na 29. Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

Žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, Enver Petrovci, član i dr Duško Ljuština, član, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

 

Obrazloženje žirija pročitao je predsednik, dr Miroslav Radonjić: „Svedenim glumačkim postupkom, suptilnom psihologizacijom, promišljenom karakterizacijom i odmerenim, preciznim i nenametljivim scenskim pokretom i gestikulacijom, Boris Isaković suvereno je i efektno oživeo kompleksni lik Gospodina R.“

Primajući nagradu, statuetu Zorana Radmilovića od zamenice gradonačelnika Zaječara Marine Milić, Boris Isaković je istakao: “Hvala vam svima. Nadam se da je i po Zoranovoj volji.”

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta.

„Scenografija Aleksandra Denića i kostimi Bjanke Adžić Ursulov na funkcionalan način otelotvorili su autentičnu atmosferu predstave „Ružni, prljavi, zli“ i izuzetno doprineli osobenoj ekspresivnosti i duhovitosti ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta.“

Ova nagrada biće naknadno uručena.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava „1789“ Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića. Zahvaljujući na nagradi prvak drame niškog pozorišta i glumac u predstavi Aleksandar Marinković je rekao:
“Volim ovaj grad, volim ovu publiku i privilegija je od nje dobiti ovakvu nagradu. Hvala, Nišlije vas pozdravljaju.”

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković, član i Spasoje Ž. Milovanović, član doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami „Dr Feler“ u izvođenju Dragana Bože Marjanovića. Ova predstava najbolja je i po izboru publike. Primajući nagradu Marjanović je rekao:
“Hvala vama, divnoj publici, hvala stručnom žiriju i hvala zaista divnim domaćinima. Želim da im čestitam na još jednom festivalu i da im poželim još mnogo festivala.”

Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi „Vla-vla-Vlajland cabaret“ autora i reditelja Ivana Lela Lema.
„Gospođica Ecija i Ivan Leo Lemo opravdali su činjenicu da su pozorište i pozorišna umetnost prostori vanredno slobodne misli.“
I ova nagrada biće naknadno uručena.

Ocenjujući 29.Festival “Dani Zorana Radmilovića” direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić kaže da je od velikog značaja za Zaječar i naše pozorište, ali i za kulturu Srbije uopšte što je festival uopšte održan i to u redovnom terminu.
“Ono što jedino baca malu senku na Festival , to je što nam je Banjaluka dva dana pre termina otkazala divnu predstavu „Zločin i kazna“, pa smo zahvaljujući našim prijateljima iz Bijeljine uspeli da ne gubimo nijedan festivalski dan, niti da utičemo na kvalitet predstava na Festivalu, pa je i taj problem rešen. Osim toga što nam je Štab za vanredne situacije grada Zaječara dozvolio do 150 mesta, ostalo je bilo redovno. Zbog tako malog broja mesta uveli smo i dodatni prateći program, tako da smo imali Festival malih pozorišnih formi sa 5 predstava, izložbe slika, promocije knjiga i ono što smo obećali, počeli smo da ispunjavamo. Milan Caci Mihailović je završio knjigu koju smo obećali–„ Uspomenar 4 – Čarobnjak Radmilović“, koja je promovisana na Festivalu i imaće uskoro svoju beogradsku promociju. Film o Zoranu se radi kao i predstava. Pozorište živi punim plućima, što je čudno u ovoj situaciji.”

U čast nagrađenih na 29.Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“, izvedena je premijera predstave “Kazabalkan” koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

Predstava nam nudi sećanje na ono što smo prošli devedesetih godina prošlog veka, ali se ne obračunava sa određenim ljudima, pojavama i narodima već prikazuje besmisao događaja iz kojeg smo izašli trajno oštećeni. Međutim, ljubav kao najveća pokretačka snaga prevazilazi najveće životne probleme.

Publika je odlično prihvatila predstavu i dugotrajnim I gromkim aplauzom nagradila glumce. Nadamo se da će imati dug i lep život. Igraju: Viktorija Arsić, Miloš Tanasković, Miloš Đuričić, Vujadin Milošević, Predrag Grbić, Nataša Petrović, Ivana Bartunjek i Hana Milošević. Kompozitor je Aleksandar Sanja Ilić, scenograf Mirko Stokić, dizajner scene Irfan Mensur, kostim Gorica Ilić i Mirjana Stanojević, lektor Andrijana Videnović, video režija Irfan Mensur, Inspicijent Sanja Mitić Jelenković, sufler Marija Ristić, majstor svetla Dragan Marković, majstor tona David Nedeljković, video projekcija Dušan Purešić.

Predsednik žirija Festivala dr Miroslav Radonjić je istakao da je večerašnja predstava odlična, da je pozorišni ansambl jako napredovao, da su svi glumci bili odlični i da je jako teško bilo odrediti kome dodeliti “Zoranov brk” za najboljeg glumca večeri.

Nagrada je pripala Vujadinu Miloševiću za ulogu Gavre.

Zatvarajući festival Radonjić je naglasio da smo svi bili privilegovani da u predhodnih 9 dana uživamo u ovoj plemenitoj umetnosti. “
Nigde u Evropi, pa ni u svetu nema ovakvih festivala, a ovde smo gledali 15 predstava i čitav niz pratećeg programa I time smo pokazali da uživanje u vrhunskim umetničkim vrednostima nasušna potreba koja čini život dostojan čoveka. Ubedjen sam da čemo iduće godine, kada ovaj festival bude slavio 30 godina, svi zajedno skinuti ove maske i da ćemo gledati jedni drugima osmehe na licu, a da će ova sala biti prepuna. Iskreno čestitam Vladimiru Đuričiću I celom njegovom timu, svima zaposlenima u ovom pozorištu, gradu Zaječaru i svim nadležnim institucijama koje su omogućile da 9 dana ovde uživamo.”

U susretu sa novinarima koji je usledio posle premijere glumac Vujadin Milošević je istakao da je veliko priznanje dobiti „Zoranov brk“.
“Meni je ovo prvi „Zoranov brk“ za 11 godina, koliko sam u teatru ovde i verovatno u isto toliko predstava sam igrao na Zoranovim danima. Pomešana su mi osećanja iz nekih ličnih i privatnih, emotivnih razloga, ali sam jako srećan što sam dobio ovo veliko priznanje. Ja bih se zahvalio gospodinu Irfanu jer mi godinama unazad ostvarujemo jako lepu saradnju i Irfan je jedan od retkih ljudi sa kojima se „kopčamo na prvu“. Ovu predstavu smo uradili 10 dana pre roka, iako su rokovi bili kratki.”

Irfan Mensur ističe da “Kazabalkan “ nije igran do sada i ovo je njegova praizvedba u Srbiji.
“Ovaj tekst je u mojim rukama od 1997. godine i čekao sam pravi trenutak I pravog čoveka koji će prepoznati da se od ovoga može napraviti pozorište. Nije bilo lako uraditi predstavu bilo je samo razumljivo. Ja radim sa ljudima koji brzo shvataju, koji me razumeju I koji znaju kakvu vrstu estetike ja zahtevam od pozorišta, tako da ovo n ije samo moja predstava, ovo je predstava glumaca zaječarskog pozorišta.”

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić je istakao da je presrećan što se prvi put od kad traje pandemija našao u pozorištu da vidi kako se publika ponaša pod raznoraznim merama predostrožnosti.

“Mogu vam reći da je sve uspelo. Svaka čast ovom pozorištu što su uspeli da izguraju festival do kraja, što su se povinovali nekim uslovima koji su nam svima zadati i mogu vam reći da to nije mnogo uticalo na predstavu. Jeste malo razređeno, ali predstava je bila fantastična i tek večeras sam shvatio zašto je Irfan insisitirao da muzika bude takva kakva jeste.”

Naredne godine biće obeležena dva jubileja, 70 godina zaječarskog pozorišta i 30 godina festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

foto: zaječarsko pozorište