Borski srednjoškolci sadili bor i bagrem na lokaciji rudnika Novo Cerovo

U velikoj akciji sadnje koju je danas, pod sloganom „Ruku pod ruku za zeleniji Bor“ organizovala kompanija Srbija Ziđin Koper, a podržali su predstavnici grada Bora i oko 200 đaka i profesora svih srednjih škola u tom gradu, posađeno je ukupno 2.000 sadnica belog bagrema i crnog bora.

Sadnja je organizovana povodom obeležavanja kineskog Dana pošumljavanja, a u duhu kinesko-srpskog prijateljstva, kažu u kompaniji, dodajući da je to još jedna potvrda čvrstog opredeljenja kompanije da ulaže u unapređenje kvaliteta životne sredine u Boru i okolini. U tom cilju, kompanija je od 2019. godine do danas zasadila oko 386.000 različitih sadnica, dok je u istom periodu ozelenjeno više od 1.295.000 kvadratnih metara.

“Današnjom akcijom još jednom smo potvrdili svoj put ka zelenom i održivom razvoju kompanije i društva u skladu sa ideologijom Ziđin Majning Grupe. Nastavićemo sa investicijama u cilju očuvanja i unapređenja kvaliteta životne sredine u Boru i Majdanpeku i radujemo se što je lokalna zajednica prepoznala naša zalaganja, pa se i ovog puta odazvala jednoj od brojnih ekoloških akcija”, rekao je zamenik generalnog direktora Đen Hejuan (Jian Heyuang).

Mirjana Marić rukovodilac sektora zaštite životne sredine i ekologije u kompaniji Srbija Ziđin Koper ističe da se posle više decenija, danas intenzivno radi na rekultivaciji kopovskih odlagališta.

„Radimo na ozelenjavanju travom i različitim vrstama sadnica koje su predviđene projektnom dokumentacijom, kako bi dobili nove zelene prostore. Na parceli na kojoj se danas nalazimo, sadimo jednogodišnje sadnice belog bagrema i crnog bora. Drago mi je što je današnja akcija okupila i predstavnike grada, lokalne zajednice, ali i mlade. Cilj nam je da podstaknemo svakog pojedinca da se uključi i da tako doprinesemo očuvanju životne sredine. Iskreno se nadam da će neko od srednjoškolaca koji su danas učestvovali u akciji, jednoga dana zaposlenje naći i u kompaniji i da će tada videti svoje sadnice koje su danas posadili“, rekla je Marić.

Član Gradskog veća grada Bora zadužen za ekologiju Srećko Zdravković poručio je da mu je čast da u ime grada podrži ovu lepu akciju, koja je okupila veliki broj mladih volontera.