Božićna radost Zaječaraca

Božić, dan radosti i ljubavi, Zaječarci su dočekali uz običaje i tradiciju koje ovaj praznik nosi, a danas su imali priliku da posete i manifestaciju „Ulica božićne radosti”, organizovanoj ispred Hrama rođenja Presvete Bogorodice.

Prijatan januarski dan žitelji Zaječara iskoristili su da deo božićne radosti podele sa svojim prijateljima i sugrađanima, da prošetaju Ulicom božićne radosti, ponešto kupe, razgledaju ili jednostavno da uživaju u bogatom programu.

Najmlađima je bila najinteresantnija maketa Vitlejemske pećine u kojoj je prema predanju na svet došao Isus Hrist.

Na malim štandovima svoje proizvode predstavili su zaječarski preduzetnici. Bilo je tu svega, od meda, aronije i vina, do slatkiša i ručne radinosti.

Posetioci su mogli da degustiraju kuvani svadbarski kupus koji su pripremale takmičarske ekipe.

Posebna atrakcija bila je bogata božićna trpeza, postavljena na sredini ulice, ispred Eparhijskog doma.

A na njoj svega, od predjela, domaćih pita i salata, voća, povrća, kolača, do pečenog praseta i božićne česnice.

Jedna od ovih česnica je pravljena baš onako kako običaji nalažu. Umešena je od izvorske vode u koju je prethodno bačena šaka žita, dok je brašno iz vreće koja nije bila načeta. U njoj se nalazi novčić. Napravljena je od mnogo sitnih delova, jer mnogo je posetilaca koji će je lomiti ili će dobiti deo, i bogato je ukrašena,

ističe Dragana Gogić Rajković, direktorka TO Zaječar.

U zabavnom programu nastupili su:Gradsko pevačko društvo “Stevan Mokranjac”, Gradski folklorni ansambl „ZO-RA“ i KUD “Petar Radovanović” iz Zlota.

Božićne i etno pesme pevale su Anđelija Čerkasov i Natalija Božić iz Bora, dok su tradicionalnu muziku na fruli svirali Nikola Mitrović iz Velikog Izvora, a na klarinetu Milan Hristović iz Halova.

Organizatori manifestacije su Eparhija Timočka, Grad Zaječar, TO Zaječar i Narodno pozorište Timočke Krajine- Centra za kulturu „Zoran Radmilović“.