Brensonov let do ruba svemira i nazad

Eyepress via AFP/AFP/Profimedia

Britanski milijarder Ričard Brenson vratio se bezbedno nakon pionirskog leta u svemir pošto se prethodno vinuo više od 80 kilometara iznad pustinje Novog Meksika na svom mlaznom avionu Virdžin Galaktik.

Let je predstavio kao simboličnu prekretnicu u poduhvatu koji je planirao 17 godina. Brenson je misiju predstavio i kao preteču nove ere svemirskog turizma, a kompanija koju je osnovao 2004. godine trebalo bi da započne komercijalne letove sledeće godine, preneo je Rojters.

Britanski milijarder ostvario je svoju životnu želju i odleteo danas na rub svemira. Raketnim avionom svoje kompanije Virdžin Galaktik vinuo se u visine na kojima nebo postaje crno, a Zemljin horizont se zakrivljuje u daljini, piše hrvatski portal Index.hr. On je poleteo iz Novog Meksika u SAD u letelici koju je usavršavao 17 godina.

Avion Juniti pušten je sa većeg aviona i potom je upalio svoje motore koji su ga odneli uvis, a nakon otprilike sat vremena, vratio se na Zemlju. S Brensonom su letela dva pilota Junitija, Dejv Mekej i Majkl Masuči, i troje zaposlenih u Galaktiku – Bet Mozes, Colin Benet i Siriša Bandla.

foto: Eyepress via AFP/AFP/Profimedia; preuzeto: Nacionalna geografija