Bukovska vina na prestižnoj izložbi „Vini da Terre Estreme“

Vina manastira Bukovo predstavljena su nedavno na izložbi „Vini da Terre Estreme“ koja se održala u Trevizu u Italiji, na svojevrsnom degustacionom salonu na kojem se izlažu takozvana herojska vina, ona koja se proizvode u težim uslovima nego što je uobičajeno, na većim nadmorskim visinama, na nepristupačnim terenima, kamenitom zemljištu, terasama, na ostrvima…

U pitanju su vinarije sa dugogodišnjom proizvodnjom na tradicionalan način, gde vina u sebi nose veliki napor i trud koji su potrebni da se dobiju vrhunska vina sa ovih podneblja. Prisutni su mogli da probaju vina koja se proizvode od severa do juga Italije, sa Sicilije, iz Istre, Dalmacije i iz Srbije.

Manastir već četvrti put izlaže na ovoj manifestaciji, koja je održana u Vili Braidi u Moljanu, i na kojoj je predstavljena naša autohtona sorta Crna Tamjanika, ali i vina napravljena od internacionalnih sorti šardone, burgundac, game i kaberne sovinjon. Podneblje čini da ova vina imaju karakternu crtu Negotinskog vinogorja, što je svakako interesantno ljudima koji nemaju često prilike da probaju ovakva vina.

U okviru desete izložbe „Vini da Terre Estreme“ na Master klasu monah Platon predstavio je manastirsku Crnu tamjaniku govoreći prisutnima o njenom uzgajanju, ali i procesu proizvodnje.

Spoj različitih vinskih kultura na jednom mestu uvek i iznova oplemenjuje, jer svake godine, svaka berba je priča za sebe, te samim tim svaki ponovni susret uvek predstavlja novo i iznenađujuće iskustvo.

preuzeto; Eparhija timočka