Čarobno doba godine

Dolazak Nove godine sa sobom donosi novu nadu i osećaj da snovi postaju java. Uz malo mašte napravite prazničnu čaroliju za sebe i svoje voljene

Od početka decembra lagano se prikrada novogodišnja čarolija, obavija svojom magijom ulice i trgove, decu i odrasle. Osvetljeni i okićeni gradovi, raskošne jelke, zvončići i praznične pesme, maštovito ukrašeni pokloni, porodična atmosfera, miris kolača i spisak želja deo su ushićenja i radosnog iščekivanja. Prazničnoj euforiji retko ko može odoleti.

Pustite čaroliju u svoj dom

U čarima dolazećih praznika uživaju čak i oni koji se mršte na pomen Nove godine, proslava i poklona. Pa ipak, za većinu ljudi počinje najlepše doba godine, vreme radosti, smeha, darivanja i druženja. Zimska bajka se rađa u domu jer je postavljanje novogodišnje dekoracije, za sve one koji uživaju u tome, praznik za sebe.

Lampioni, zvezde, srebrni prah, figure, svećice, sijalice i kraljica proslave – novogodišnja jelka, pružaju beskrajno mnogo ideja za ukrašavanje. Dovoljno je da pustite mašti na volju. Kićenje jelke mnogima je omiljeni porodični ritual. Raznobojne kugle; neobični ukrasi, možda još iz vašeg detinjstva; svetlucave trake, “sneg” od nanizanih kokica, svetiljke, kolači ukrašeni prazničnim motivima, i jelka je spremna da pod svoje skute sakrije ručno upakovane poklone za ukućane i goste.

Vreme darivanja

Svakog dana imamo mnogo prilika da darujemo nekog lepom rečju, podrškom, gestom pažnje i osmehom, a posuti čarobnim prazničnim prahom nesebično oko sebe širimo lepo raspoloženje i optimizam. Darivanje poklona dragim osobama je posebna vrsta radosti. Pri odabiru darova najvažnije je da na umu imate želje i ukus onih kojima su namenjeni.

Od kupovnih skupocenih sitnica uvek su lepši originalni pokloni, naročito ako su lično napravljeni, kao na primer kolaž najlepših zajedničkih fotografija ili rukom oslikana svilena marama. U vreme darivanja budite solidarni i sa onima koji zbog bolesti ili nemaštine ne mogu uživati u čarima praznika, donirajte igračke dečjoj bolnici, hranu Narodnoj kuhinji, kupite čestitku Unicefa.

Najlepše želje

Kada ste poslednji put poslali ili dobili novogodišnju čestitku? Nekada su ih poštanski sandučići bili prepuni. Otkako su mobilni telefoni postali prozor u svet, najlepše želje za godinu koja dolazi slali smo najpre sms-om, a potom preko društvenih mreža i aplikacija. Često su to gotove poruke koje se samo prosleđuju dalje, bez lične note i emocija.

Vratite se tradiciji ove godine. Napravite originalne, unikatne čestitke za osobe koje su vam drage, ili kupite čestitke sa novogodišnjim motivima i napišite poruke lične prirode sa najiskrenijim željama za 2022. godinu. Srećna vam Nova godina!

tekst pisan za BETTY Magazin, foto: Pexels