CK Bavarske donirao medicinsku opremu ZC Zaječar

Delegacija Crvenog krsta Bavarske danas je donirala zaječarskom Zdravstvenom centru krevete za intenzivnu negu, dušeke, posteljinu, uniformu i drugu medicinsku opremu.

Oprema nije potpuno nova i dobijena je besplatno od namačkih zdravstvenih ustanova, kaže Valter Satler, volonter i dobrovoljac koji se šest decenija bavi humanitarnim radom.

Donacije dolaze iz raznih zdravstvenih i rehabilitacionih centara u Nemačkoj, ali i od firme koja se bavi ortopedskim pomagalima, oni nam dobrovoljno doniraju sredstva u vidu hodalica, longeta. Od bolnica dobijamo krevete, dušeke, razna ortopedska pomagala i sve je to na dobrovoljnoj bazi. Krevete koje doniramo bolnicama nisu potpuno novi, kao i ostala sredstava koja donosimo, s tim što po našem standardu ti kreveti ne bi trebalo da budu korišćeni u te svrhe, jer Nemačka drugačije funkcioniše. Tamo se na manji broj godina dobijaju novi kreveti po najnovijim standardima, ali ti kreveti nisu loši da više ne bi bili upotrebljeni. Oni su upotrebljeni oko 25% a tu ima prostora za dalje korišćenje. Ono što je bitno je da priprema jedne humanitarne pomoći ne traje nedelju, dve, već nekoliko meseci pa i godinu dana. Ceo put i taj konvoj koji dolazi do, na primer, Srbije, sami finansiramo,

objašnjava Satler.

U Crvenom krst Bavarske angažovan je i Marija Radojević iz Zaječara.

Drago mi je što mi se ukazala prilika da budem deo tima humanitarne pomoći, i što je ova pomoć došla u prave ruke, tamo gde je potrebno,

rekla je Marija.

Dva šlepera medicinske opreme predstavljaju veliku pomoć za ZC Zaječar i to već drugu godinu zaredom.

Želim da se zahvalim Crvenom krstu Bavarske, kao i našoj sugrađanki Mariji na ovoj donaciji. Oprema koju smo prošle godine dobili je bila izvanredna, posebno uniforme i posteljina. Ovu pomoć ćemo koristiti sukcesivno.

istakao je dr Miroslav Stojanović, direktor ZC Zaječar.

Za predstavnike Crvenog krsta Bavarske organizovan je prijem u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Boško Ničić zahvalio je na vrednoj donaciji.

Dva šlepera pomoći su od velikog značaja, od toga su najvredniji bolnički kreveti, jer su zaista neophodni, i ja se iskreno nadam da će i u narednom periodu ova saradnja biti sve bolja i sve sadržajnija. Naši gosti su imali priliku, koliko sam čuo od gospodina Valtera, da obiđu i neke obrazovne ustanove i da planiraju, da u okviru Crvenog krsta Bavarske, i za njih prikupe adekvatnu pomoć. Nadam se da ćemo u skorije vreme, u Bavarskoj naći grad koji će biti bratski grad, prijateljski grad sa Zaječarom, čime ćemo još više produbimo tu našu saradnju. Ono što moram da kažem je, hvala vam puno, u ime svih građana Zaječara, posebno onih koji će koristiti ovu vašu pomoć,

kazao je Ničić.

Zdravstveni centar u Zaječaru zbrinjava pacijente sa zaječarskog i delom borskog okruga, ima oko 1000 zaposlenih, od toga je 200 lekara, a na godišnjem nivou se leči oko 16.000 bolesnika, koji ostvare oko 100.000 bolesničkih dana.

foto: F kanal