Da se nikad ne zaboravi – Srcem protiv NATO agresije

Na današnji dan, pre 23 godine, 24. marta 1999. godine, počela je vojna akcija NATO-a na našu zemlju, cinično nazvana “Milosrdni anđeo”. Tokom 78 dana agresije na Jugoslaviju, osim kasarni i vonih ciljeva, bombardovane su bolnice, fabrike, pruge, mostovi, vozovi, putevi, predajnici, skladišta energenata.
Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik vojske i policije. Ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca.

Tužna godišnjica početka bombardovanja obeležena je u Zaječaru manifestacijom „Srcem protiv Nato agresije“ u organizaciji Udruženja veterana Posebne jedinice, Nezavisnog sindikata policije i 549. Motorizovane brigade “Car Dušan Silni”.

 

Tim povodom, vence na spomen obeležje ispred Policijske uprave u Zaječaru i na Spomen obeležje žrtvama NATO agresije ispred vojnog odseka položile su delegacije: Udruženja veterana PJP, Nezavisnog sindikata policije, 549. motorizovane brigade “Car Dušan Silni”, Policijske uprave Zaječar, Zaječarskog upravnog okruga, Grada Zaječara, Udruženja Ratnih vojnih invalida, SUBNOR-a, Organizacije Rezervnih vojnih starešina, kao i članovi porodice poginulih.

U Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru služen je parastos svim poginulim pripadnicima Odreda posebne jedinice policije na području Kosova i Metohije.

Za prisutne je u Policijskoj upravi Zaječar održan prigodan prijem a prisutne je, u ime načelnika PU – genarala policije Bogoljuba Živkovića, koji je bio službeno odsutan, pozdravio pukovnik Svetislav Nikolić, načelnik Odeljenja policije.

„Na ovaj dan se podsećamo jedne uspomene tužne za nas. Podržavam ovaj način okupljanja jer je veoma važno da uvek znamo ko smo, šta smo i kroz šta smo sve prošli“, rekao je Nikolić.

Iz Posebnih jedinica policije nastradalo je 326 policajaca, a još 60 se vodi kao nestalo, podsetio je penzionisani potpukovnik policije Mladen Šipka, iz Udruženja veterana posebnih jedinica policije.

,,Naš cilj je da Posebnu jedinicu policije predstavimo u javnosti zbog raznih komentara i prozivki. Iz ličnog iskustva, pošto sam u toj jedinici od 1994 godine, u njoj je 99 posto ljudi časno, pošteno i hrabro. Poginulo je 326 policajaca, preko 400 je ranjeno, 60 se vodi kao nestalo, a 28 ne možemo identifikovati. Jedan je sa teritorije Timočke Krajine, kazao je Šipka.

Na herojske žrtve srpskog naroda, pripadnika vojske i policije, podsetili su se učesnici prigodne akademije održane u zaječarskom pozorištu.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije – koordinacionog centra Zaječar, Igor Stojadinović je podsetio da je na današnji dan devetnaest velikih napalo jednu malu zemlju, Saveznu Republiku Jugoslaviju, i ta mala zemlja i taj mali narod održali su im čas iz onog najvažnijeg – časti, morala i ljubavi prema slobodi.

Delegat Udruženja veterana 549. MTBR “Car Dušan Silni” Željko Popović podsetio je da je tokom NATO agresije brigada sa Posebnim jedinicama policije obezbeđivala 150 kilometara državne granice prema Albaniji i Makedoniji.

Penzionisani potpukovnik policije Mladen Šipka, iz Udruženja veterana posebnih jedinica policije uručio je plakete i zahvalnice zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Nakon akademije, predsednik UO Udruženja veterana PJP Dalibor Korolija otvorio je u foajeu pozorišta izložbu “Slava Palim Herojima”.

Na izložbi su predstavljene fotografije policijskog angažovanja na poslovima zaštite suvereniteta i teritorijalnog integrietata Republike Srbije.

Izloženi su i modeli uniforme i lične opreme pripadnika PJP.Slava Palim Herojima”.

Današnjoj manifestaciji „Srcem protiv NATO agresije“ prethodila je jučerašnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar i Zavodom za transfuziju krvi iz Niša.

foto: Udruženje veterana PJP