Dama u haosu svakodnevice

U ranom detinjstvu svaka devojčica želi da bude dama kad odraste, ali tokom odrastanja mnoge s uma smetnu tu tananu nit koja običnu ženu odvaja od one koja je dama u pravom smislu te reči.

To nije ona koja je najmodernije ili najekstravagantnije obučena; isfenirana i našminkana u najlusuznijim salonima; okružena gomilom bučnih, na sumnjim način uspešnih ljudi; koja letuje na najegzotičnijim mestima i bavi se fensi zanimanjem za koje niko ne zna šta zapravo znači.

Dama je  žena istančanog ukusa i manira, jake i stabilne ličnosti, umerena u svemu,  negovana, obrazovana, ljubazna, svesna sebe i ljudi koji je okružuju.

Mama kao uzor

Iako se dama ne rađa, već postaje, sazreva kroz životno iskustvo i postepeno gradi svoju ličnost, polazna osnova jeste porodica, jer mama je prvi i najvažniji uzor svake devojčice. Kako se ponaša prema sebi i drugima, način na koji govori, rešava sukobe, oblači se, šminka, stiče nova saznanja, obrasci su na kojima će stasavati i kći.

 

Još kao male kod kuće naučimo kako da vodimo računa o higijeni, zdravlju, izgledu, svojim i tuđim stvarima; kako da se ponašamo na javnom mestu, u gostima ili tokom obroka; da obavezno kažemo “hvala”, “molim”, “izvini”, izvoli”, “nazdravlje”; da budemo ljubazne, tolerantne, pune empatije prema drugima; da negujemo rodbinske, komšijske, prijateljske odnose; da sukobe rešavamo lepim rečima; da poštujemo rokove; da volimo prirodu i životinje i da stalno radimo na svom obrazovanju, stičući nova znanja i veštine.

Ukoliko ova osnova postoji, nadogradnja je laka. Ako je nema, važna je odluka, namera i istrajnost, i pre svega, usvajanje pravih vrednosti.

Dama danas

Nekada su se damama smatrale bogate naslednice, pripadnice višeg staleža, koje su od malih nogu podučavane lepim manirima i bontonu; ljubaznosti i suzdržanosti; umešnosti komuniciranja; umetnosti. Uvek odmerene, obrazovane, s ukusom obučene.

S vremenom i ženskom emancipacijom mnogo se toga promenilo, ali uprkos pogrešnim primerima koje nam mediji nameću, prave dame opstaju. Britanski sociolozi koji su se bavili ovim fenomenom nekada i sada zaključili su  da je “dama danas prvenstveno samostalna žena, čije su reakcije odmerene i precizne”. Iako moderna, savremena žena ona poštuje tradicionalne vrednosti.

 

Prava dama uočljiva je i na prvi pogled po stavu, držanju, ponašanju.  Ona sedi, stoji i hoda ispravljenih leđa; vaga svaku reč, izražava se odmereno i pristojno, bez vulgarnosti i napadnog smeha; ume da se prikladno obuče i našminka u zavisnosti od prilike i doba dana.

Dama ne robuje modnim trendovima već nosi garderobu koja joj savršeno pristaje i to nikada nije ni preusko, preširoko, prekratko; izgleda zdravo, negovano i otmeno.

Jednom rečju,  osoba od integriteta i ljubazna u ophođenju prema svima, nežna i odmerena. Dobra je prijateljica, koleginica, sagovornik; nema predrasude i poštuje druge. Stalno stiče nova znanja, širi vidike, hrani um.

izvor: Blog Novo jutro (tekst pisan za BETTY Magazin), foto: Pinterest