Dan bez duvanskog dima sa poraznom statistikom

U sklopu obeležavanja 31. maja – Svetskog dana bez duvana, u srednjoškolskom centru u Zaječaru zdravstveni radnici Zavoda za javno zdravlje “Timok”, Doma zdravlja, aktivisti Crvenog krsta i Timočkog omladinskog centra, održali su akciju pod nazivom “Ne dozvolite da zbog duvanskog dima izgubite dah”.

Želeli smo da različite ciljne grupe, konkretno ovde srednjoškolce, upozorimo na zdravstvene i druge rizike, koji se povezuju sa upotrebom duvana. Hteli smo i da ih podstaknemo da usvoje delotvorne mere. Takođe, skrenuli smo im pažnju na štetnost duvanskog dima,

rekla je dr Ivana Ćirić, iz ZZJZ „Timok“ Zaječar.

U Srbiji puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15 hiljada ljudi.

Kao i prilikom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima početkom godine, iz Ministarstva zdravlja stižu najave o potpunoj zabrani pušenja.

Prema podacima Evropske mreže za prevenciju pušenja, u Srbiji se godišnje prosečan pušač potroši između 1.500 i 2.000 cigareta.

Crna Gora je evropski lider po ovom podatku – sa 4.125 cigareta po pušaču, dok je Island na drugom kraju ove statistike, sa 551 cigaretom prosečno po pušaču.

Iako smo blizu vrhu liste, polovina stanovnika Srbije nikada nije zapalila cigaretu.