Dan grada Bora i 178 godina slobode

U sali Muzičke škole u Boru, svečanom akademijom obeležen je 3. oktobar Dan grada Bora i 78 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Ovom prilikom predstavljeni su postignuti rezultati u prethodnih godinu dana, a nagrađeni su i pojedinci i kompanije za postignute rezultate.

Na spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja položeni su venci i cveće u znak sećanja na sve žrtve i oslobodioce koji su svoje živote dali za slobodu Bora u Drugom svetskom ratu. Vence i cveće položile su delegacije grada Bora, Vojske Srbije, boračkih organizacija, Socijalističke partije Srbije, kao i delegacije prisutnih gostiju.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić istakao je da je u Boru mnogo postignuto u prethodnom periodu, ali da veliko projekti tek predstoje. Smanjen je broj nezaposlenih, uvećana je prosečna zarada, a budžet grada Bora je najveći do sada.

„Nakon godinu dana grad Bor bogatiji je za 47 kilometara novih puteva, skoro 20 kilometara vodovodnih mreža, mnogo investicija u poljoprivredi. Budžet grada Bora danas je 5,8 milijardi dinara, a podsetiću da je 2018. godine gradski budžet iznosio samo 1,7 milijardi dinara. Ove godine beležimo najmanji broj nezaposlenih u istoriji grada Bora. U narednoj godini očekuju nas tri velika projekta. Početak izgradnje nove toplane, akva parka i početak realizacije velikog projekta „Čista Srbija” kojim će grad Bor, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, rešiti višedecenijski problem kanalizacije”, poručio je Milikić.

Predsednik Skupštine grada Bora Dragan Žikić podsetio je da treba da čuvamo sećanja na sve koji su dali svoje živote za oslobođenje Bora i Srbije.

„Svih ovih godina grad je rastao i razvijao se, tako da je od jedne palanke izrastao u moderan grad i industrijski centar Srbije. Skupština grada Bora je najviši organ grada koja vrši osnovne funkcije lokalne vlasti. Između dve svečane sednice doneta su rešenja, odluke i zaključci od interesa za funkcionisanje grada, razvoja i infrastrukturnog uređenja, u intresu javnih preduzeća, ustanova i samih građana Bora“, dodao je Žikić.

Na akademiji su dodeljene i oktobarske nagrade, koje su ove godine dobili teniserka Staša Srbulović, atletičar Milenko Janićijević, kompanije Srbije Ziđin Koper i Srbija Ziđin Majning i posthumno umetnik Ratko Janković.

Svečanosti su, osim predstavnika lokalne samouprave, odbornika, nekadašnjih predsednika opštine Bor, predstavnika MUP-a i Vojske Srbije, prisustvovali i predstavnici ministarstva poljoprivrede, ministarka rudarstva i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i savetnik predsednika Srbije Milorad Veljović.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i minstarka rudarstva i energetike, istakla je da je pre par godina Bor imao mali budžet od svega milijardu i nešto dinara. Sada preko 5 milijardi dinara i ovaj grad se razvija u značajan ne samo industrijski centar istočne Srbije nego i celog regiona Balkana.

Ove godine, pored 120 godina rudarstva, obeleženo je više značajnih jubileja iz istorije grada Bora kao što je 185 godina od izgradnje Кonaka kneza Miloša i crkve u Zlotu. Osnovna škola „Đura Jakšić” u Кrivelju proslavlja 170 godina postojanja, a „Stanoje Miljković” u Brestovcu 155. Izgradnja originalne crkve Svetog Đorđa završena je pre 110 godina, a jubileje proslavljaju i Osnovna škola „Vuk Кaradžić” koja traje već 85 godina i „3. oktobar” koja postoji već šest decenija. Takođe, prvi fabrički list ondašnje Jugoslavije „Кolektiv” ove godine slavi svoj 75 rođendan.

Svečanosti su završene u večernjim satima nastupom Harisa Džinovića.

foto: Grad Bor