Dan hleba u školama u Rgotini i “Ljubica Radosavljević Nada”

U okviru profesionalne orijentacije i radionice povodom Dana hleba, učenicima Osnovne škole “Jeremija Ilić” u Rgotini na zanimljiv način predstavljeno je zanimanje KUVAR.

Nađa Tomić, učenica srednje Ekonomsko trgovinske škola u Zaječaru družila se sa osnovcima i kroz priču i praktičan rad dočarala im je šta ovo zanimanje podrazumeva i koje se veštine i znanja stiču tokom šklolovanja.

Bila je ovo prilika se se osnovci iz Rgotine oprobaju u spremanju kiflica.

Zanimljivo je bilo i OŠ “Ljubica Radosavljević Nada” u Zaječaru, gde su đaci uz podršku učiteljice Marije Kostandinović mesili carsku pitu za roditelje.

Inače, Svetski dan hleba ustanovljen je u čast godišnjice pokretanja Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama. Pokrenulo ga je Udruženje pekara i poslastičara kako bi odali počast glavnoj hrani svake trpeze širom sveta.

Hleb potiče iz vremena prvobitne zajednice i jedu ga svi ljudi bez obzira na rasu, religiju i kulturu. U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.

Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rodjenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.

Muzej hleba

U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.

foto: OŠ “Jeremija Ilić Jegor” Rgotina i fb Učiteljica Maca