Dan pešačenja: Šetnja za Kraljevicu

Dan pešačenja, 12. septembar, obeležava se i u Zaječaru zajedničkim aktivnostima PSD „Ljuba Nešić“ i Zaječarske inicijative.

Učesnici akcije mogu odabrati jednu od tri staze:
Staza 1 – KRALjEVICA (4,5 km )
Staza 2 – VLAŠKI DO (4,5 km)
Staza 3 – GRLIŠKO JEZERO (4 km)

Zaječarska inicijativa nedavno je pokrenula kampanju „Kraljevica za sve nas“, čiji je cilj dosledna primena Odluke o zaštiti spomen park-šume „Kraljevica, kao i donošenje odgovarajućih dokumenata kojima bi se sprečile eventualne zloupotrebe, a upravljanje Kraljevicom i njena namena jasno definisali.

“Spomen park-šuma Kraljevica je pod posebnom zaštitom opštine Zaječar ali ne potpada ni pod jednu kategoriju zaštite koju propisuje Republika Srbija. Sveobuhvatnije i dugoročnije planiranje, kao i sistematska zaštita ovog prirodnog dobra, najvažnijeg elementa u sistemu zelenih površina Zaječara, od ključnog su značaja za njegovo očuvanje i razvoj. Iz tog razloga smo, između ostalih aktivnosti koje sprovodimo, pokrenuli i peticiju za zaštitu Kraljevice, kao prostora od izuzetnog značaja za stanovništvo grada Zaječara i društva uopšte, kao i za izradu detaljnog urbanističkog plana i ostalih neophodnih dokumenata za nesmetano planskoupravljanje, koju je veliki broj naših sugrađana svojim potpisima već podržao, a svi koji budu došli na cilj Staze 1 nakon šetnje, moći će, takođe, da peticiju potpišu i doprinesu očuvanju i mrazvoju Kraljevice” – ističu iz Zaječarske inicijative.

Akcija „Kraljevica za sve nas“ Zaječarske inicijative finansira se sredstvima USAID-a, a realizuje u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: saradnjom do demokratskog razvoja Srbije“, koji se sprovodi u saradnji sa BOŠ-om, BFPE-om i BIRN-om.

Zbog specifičnosti uzrokovanih pandemijom, svi učesnici će u malim grupama, do 10 osoba, pešačiti izabranom stazom, bez organizacije kolektivnog prevoza.

Članovi PSD „Ljuba Nešić“ će obezbediti vodiče/koordinatore u definisanom terminu kao osobe koje daju informacije i vrše nadzor i usmeravanje, kako bi sve mere prevencije širenja virusa bile poštovane.

foto: prošlogodišnja akcija