Dan pozorišta: “Lepotica Linejna”pretpremijerno online i bez publike

Svoj dan, zaječarsko pozorište obeležilo je pretpremijerom predstave “Lepotica Linejna”, koja je bila zatvorena za publiku. Predstava je mogla da se prati na you tube kanalu pozorišta.

Komad Martina Makdone režirao je Janko Cekić čiji je to master rad, a njegov mentor je jedan od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih reditelja Egon Savin.

U predstavi glume Ana Bretšnajder, Nataša Petrović, Miloš Đuričić i Miloš Tanasković.
Kako su istakli po završetku predstave, komad su pripremili brzo i s lakoćom, ali im je nedostajao kontakt s publikom.

Premijera predstave biće izvedena kada epidemiološka situacija bude povoljnija.

Zaječarsko pozorište obeležava ove godine dva jubileja 75 godina rada 30 godina glumačkog festivala u čast Zorana Radmilovića.

Povodom jubileja zaječarskog pozorišta knjiga „Čarobnjak Radmilović“ autora Milana Cacija Mihailovića već je izašla u izdanju naše kuće i promovisana na poslednjim Zoranovim danima. Dokumentarni film o Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Glumčina“ radi se u produkciji „Siti produkcije“ iz Niša, a koproducent je Narodno pozorište Timočke Krajine „Zoran Radmilović“. Nažalost, Ivan Bekjarev koji je otpočeo rad na predstavi o Radmiloviću, je preminuo, pa ćemo na festivalu i njemu odati počast,

otkriva nam Vladimir Đuričić, direktor pozorišta.

Trudićemo se da ove godine imamo što više klasičnog reprtoara. Naime reč „narodno“ u našem imenu označava da moramo imati i klasični repertoar na kome će od domaćih pisaca biti zastupljeni Nušić i Sterija, a od stranih Šekspir na primer. Tokom prethodnih nekoliko godina podmladili smo pozorišni ansambl prijemom novih glumaca a ove godine planiramo, ukoliko dobijemo dozvolu nadležnih državnih organa, da se primi još više novih glumaca i glumica,

kaže Miloš Đuričić, umetnički direktor.

Profesionalno pozorište u Zaječaru osnovano je 7. oktobra 1946. godine, a prva premijera „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva odigrana je 2. februara 1947 godine i taj datum se obeležava kao Dan pozorišta.

foto: fb zaječarsko pozorište