Dan primirja: Sećanje na nevine žrtve Velikog rata

Dan primirja i sećanja na nevine žrtve u Prvom svetskom ratu obeležen je danas u Zaječaru svečanom ceremonijom u centru grada.

Nakon intoniranja himne, vence su kod spomenika palim borcima u ratovima od 1912. do 1918. godine položile delegacije Grada Zaječara, delegacija Vojske Srbije, SUBNOR-a, URMVI, delegacija Udruženja potomaka ratnika 1912-1920.

U znak zahvalnosti svim poginulim ratnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, čiji se grobovi nalaze širom Balkana, Evrope i Afrike, 1929. godine porodice poginulih, građani Zaječara podigli su spomenik u centru grada. Spomen obeležja tih godina podignuta su na 38 lokacija u okolnim selima.

Proboj Solunskog fronta u dvomesečnoj ofanzivi odlučno je uticao na skraćivanje Prvog svetskog rata. Došlo je do lančane kapitulacije država Centralnih sila: prvo Bugarske, zatim Turske i Austrougarske, i na kraju Nemačke. Rat je završen 11. novembra 1918. godine, a u znak sećanja na brojne žrtve, 1929. godine podignut je Spomenik oslobodiocima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru Zaječara.

preuzeto: Radio Magnum