Decenija rada kompanije Elixir Prahovo

Кompanija Eliksir Prahovo, najznačajniji privredni kolektiv u opštini Negotin, na svečanosti priređenoj danas u sali negotinskog Doma kulture,u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika Opštine Negotin, sveštenstva, monaštva, privrednika, saradnika, prijatelja i zaposlenih, obeležila je deceniju uspešnog poslovanja.

Stasavši na temeljima Industrije hemijskih proizvoda Prahovo, Eliksir Prahovo je u protekloj deceniji postala vodeća kompanija u ovom delu Evrope.

„Impozantni rezultati koje smo postigli u prethodnih 10 godina, u stvari predstavljaju samo bazu za dalji razvoj Eliksir Prahovo koji će se odvijati u izmenjenim uslovima u odnosu na dosadašnje. Društvena odgovornost i održivost za nas predstavljaju neodvojivi deo našeg razvoja. S tim u vezi, naša poslovna strategija zasnovana je na osnovnim principima stvaranja i deljenja vrednosti sa svim interesnim grupama: kupcima, poslovnim partnerima, društvenim zajednicama, što ujedno određuje i način na koji vodimo kompaniju. Pored pomenutih vrednosti, ovom prilikom želim da istaknem i naše zaposlene, koji zapravo predstavljaju najveću vrednost naše kompanije“, istakao je Ljuba Stojičić, direktor Privrednog društva Eliksir Prahovo.

Za deset godina Eliksir je u hemijski kompleks u Prahovu uložio preko 150 miliona evra. Broj zaposlenih je od tadašnjih 215, povećan na preko 1000 stalno zaposlenih radnika u celom kompleksu uključujući i Craft, specijalizovanu firmu za pružanje usluga u oblasti mašinstva, građevine, elektrotehnike, gumarskih i plastičarskih radova.

Ukupna proizvodnja svih proizvoda u Eliksir Prahovu od tadašnjih 69.500 t, u poslednjoj deceniji uvećana je na preko 600.000 t, a prihod kompanije od 21 miliona € na 263 miliona € u prošloj godini. U kompleksu danas rade četiri fabrike, energana sa instalisanom toplotnom snagom od preko 60 MW i Luka Prahovo sa pretovarom robe od preko 1.000.000 t.

„Čestitam vam vredan jubilej i uspešno poslovanje kompanije koja predstavlja žilu kucavicu razvoja privrede, ali i celokupnog razvoja opštine Negotin. Uspešnost jedne zajednice umnogome zavisi od dostignuća svakog pojedinca, udruženja, institucija, privatnih preduzetnika i kompanija, i upravo svaki pobednički korak, bio on lični ili društveno jak, pomaže u zajedničkoj borbi stvaranja bolje i uspešnije lokalne zajednice. Delimo viziju opštine Negotin kao ozbiljnog poslovnog okruženja, kroz razvoj industrijskog parka u Prahovu koji će, uz Eliksir Prahovo, regionalnog lidera u proizvodnji kompleksnih mineralnih đubriva koji se svojom poslovnom politikom i rezultatima u 2021. godini svrstao i u društvo 100 najuspešnijih kompanija u Srbiji, na čemu vam posebno čestitam, biti magnet koji će u naše krajeve privući i druge uspešne kompanije. Put razvoja industrijskog parka i Negotinske Кrajine, realizuje se uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije i na tome smo posebno zahvalni. Međusobno razumevanje i poštovanje rezultira uspehom i dobrom saradnjom koja upravo krasi partnerski odnos Opštine Negotin i Кompanije Eliksir Grupa, na čemu prvenstveno zahvaljujem gospodinu Popoviću ali i njegovim saradnicima“, poručio je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

O proteklih 10 godina, koliko je zvanično prošlo od pokretanja proizvodnje, i revitalizaciji Eliksir Prahova u sastavu Eliksir Grupe, govorio je i Vladimir Todorović potpredsednik Poslovnog sistema za strateške korporativne operacije Eliksir Grupe.

Кompanija Eliksir Prahovo, kao jedna od društveno najodgovornijih privrednih kolektiva je u potpunosti imala razumevanja za sveukupne potrebe Mesne zajednice Prahovo i pomogla realizaciju važnih projekata, kao što su izgradnja kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, asfaltiranje ulica, razvoj sporta i kulture, i podržala unapređenje uslova za pohađanje Osnovne školu u Prahovu, i rad prahovskih udruženja bajkera i penzionera.

„ Mi, Prahovljani, najbolje znamo kako je živeti duže od 60 godina pored hemijskog giganta kakav je nekada bio IHP Prahovo. Na našu sreću, situacija se u poslednjih 10 godina dolaskom, Eliksir kompanije u Prahovo, drastično promenila na bolje. Nestala je ogromna crvena planina piritnih izgoretina u šta skoro niko nije verovao.Ugrađeni su novi savremeni filteri. Izgrađeno je novo savremeno skladište fosfogipsa. Imamo dogovor između Mesne zajednice Prahovo i Elihir kompanije da se povremeno vrši merenje kvaliteta vazduha, i da se stalno radi na osavremenjavanju sistema za prečišćavanje svih zagađivača, tj. korišćenje savremenih filtera, kako bismo sačuvali životnu sredinu, na kvalitetniji način“, rekao je Miodrag Кicoranović, predsednik Mesne zajednice Prahovo.

Nakon svečane akademije, na kojoj su nastupili Milena Marković, učenica Umetničke škole Stevan Mokranjac i mališani Predškolske ustanove „Pčelica“, u galeriji Doma kulture priređena je izložba fotografija „Eliksir Prahovo – nekad i sad“.

preuzeto: Opština Negotin