Delegacija rumunskog grada Ramniku Valča u poseti Zaječaru

Delegacija rumunskog grada Ramniku Valča boravi ovih dana u gradu na Timoku. Tim povodom gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, priredio je prijem za susede sa kojima će u narednom periodu biti potpisana povelja o međusobnom bratimljenju.

Gosti iz Rumunije izrazili su zadovoljstvo što su ovih dana u Zaječaru, ali i impresiju zbog svega onoga što je urađeno u gradu na Timoku i svega sto će se tek raditi. Jedan od povoda njihove posete Zaječaru je i Festival „Dani Zorana Radmilovića“.

„Pre ovog lepog prijema koji je gradonačelnik Zaječara priredio, posetili smo pozorište i mogu reći da sam impresioniran tom ustanovom kulture. Nadam se da je sve ovo samo prvi korak ka međusobnoj saradnji dva grada, Ramniku Valča i Zaječar. Neka kultura i turizam budu te početne relacije za ostavarenje inicijative koja je danas pokrenuta, za našu buduću saradnju. Gradonačelnik nas je upoznao sa trenutnim aktivnostima koje grad Zaječar ima u oblasti infrastrukture i naše impresije su velike, zato verujemo da ćemo uspostaviti u narednom periodu međusobnu saradnju i očekujemo uskoro da će nas gradonačelnik Zaječara posetiti“, rekao je na prijemu Laurentiu Cazan, poslanik rumunskog parlamenta i predsednik Komisije za srpsko-rumunske odnose pri rumunskom parlamentu.

Impresije povodom buduće saradnje dva grada, nije krio ni zamenik gradonečelnika Ramniku Valča, Andrei Ghiorhiue.

„Zahvalan sam na ovakavom dočeku u vašem lepom gradu i zaista je lepo videti i čuti kako se u gradu radi u oblasti infrastrukture. Nadam se da će zaista zaživeti saradnja i da je ovo danas samo početak“, rekao je Ghiorhiue.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da će u narednom periodu biti bratimljenja sa još nekim gradovima, kako u Srbiji, tako i izvan granica i da je zadovoljstvo u narednom periodu raditi i na odnosima sa susedima u Rumuniji.

„U našem jednočasovnom razgovoru upoznao sam ih sa onim što je urađeno u našem gradu, šta se radi i šta će biti urađeno, kao i onim čime se Zaječar ponosi, a to su Feliks Romulijana, Popova plaža i sve ono što smo nasledili od predaka. Zadovoljstvo je što tako veliki grad u Rumuniji pokazuje inicijativu da se pobratimi sa našim gradom, što dovoljno govori o tome kakav ugled uživamo kod suseda. Ja sam sa zadovoljstvom prihvatio ovu inicijativu, očekujem da narednih dana stigne zvanično pismo nakon ovog razgovora, a mi ćemo zatražiti saglasnost od Vlade Srbije za bratimljenje, a istovremeno ćemo uputiti i dopis za bratimljenje sa još nekim gradovima iz drugih zemalja, ali i Novim Bečajem iz Vojvodine“, rekao je Ničić i dodao da će povodom toga biti napravljana zajednička ceremonija kada za to dođe vreme.

„Nikad dovoljno saradnje i prijatelja“, dodao je Ničić.

Članovi rumunske delegacije bili su: poslanik u Parlamentu Rumunije i predsednik Odbora za međunarodnu saradnju (član Nacional-liberalne partije Rumunije /PNL/) Cazan Laurentiu Nikolae, zamenik gradonačelnika Râmnicu Vâlcea (član stranke USR – Save Romanian Union) Andrei Ghiorhiu, savetnik u rumunskom Parlamentu Vlan Ciobanu, prvi potpredsednik partije USR (Union Rettet Rumänien) Catalin Cretu i predstavnik privrednika grada Râmnicu Vâlcea Dan Diaconu.

Na prijemu u Gradskoj upravi danas su bili i Aleksandar Stanojević iz Negotina i dr Lale Zastranivić iz Zaječara koji su i povezali rumunske zvaničnike sa Gradom Zaječarom.

Do kraja godine dogovorena je uzvratna poseta delegacije Zaječara gradu Râmnicu Vâlcea, i potpisivanje povelje o bratimljenju i saradnji.

preuzeto: Radio Magnum