Deo Kineskog zida ponovo otvoren za posetioce

Deo Kineskog zida ponovo je otvoren za posetioce, što predstavlja znak da industrija turizma u ovoj zemlji počinje postepeno da se oporavlja od epidemije koronavirusa.

Kako pišu turistički portali, 24. marta saopšteno je da će najposećeniji deo zida, Badaling, biti otvoren za posetioce od 9 do 16 časova svakog dana. Ovo je prvi deo zida koji je Kina 1957. godine otvorila za turiste i godišnje ga poseti skoro 10 miliona ljudi.

Poslednjih godina u ovoj oblasti izgrađeni su brojni hoteli, restorani i žičara koje prevozi ljude do zida, a nedavno završen auto-put, koji Badaling povezuje sa Pekingom, dodatno je doprineo povećanju broja posetilaca.

Čak i pre pojave koronavirusa, zvaničnici su preduzeli mere predostrožnosti i ograničili broj posetioca na 65.000 dnevno. Prostor je bio u opasnosti od oštećenja i stvarale su nekontrolisane gužve.

I dalje će broj turista biti ograničen. Zid će moći da poseti samo 20.000 ljudi dnevno kako bi se smanjio rizik od širenja infekcije korona virusom.

foto: Getty Images

Turisti moraju da unapred da kupe svoje karte, kao i da prođu sve zdravstvene kontrole na licu mesta. Cena karte iznosi oko 60 dolara.

Da bi pristupili Velikom zidu svi posetioci moraju da slede tačno propisana pravila. Obavezno je nositi masku za lice i poštovati socijalnu distancu. Muzej i žičara neće biti otvoreni za javnost. Međutim, ovo delimično otvaranje je bar znak da je ova turistička lokacija počela da se oporavlja.

Podsećamo, Veliki kineski zid je zbog širenja novog korona virusa zatvoren 25. januara.

foto: AP/Andy Wong