Dimićeva monodrama posvećena pesniku Dušku Trifunoviću

Na Festivalu malih pozorišnih formi glumac Milan Dimić izveo je monodramu ,,Ima neka tajna veza“ posvećenu srpskom pesniku, književniku i televizijskom autoru Dušku Trifunoviću.

Monodrama prati život Trifunovića od odlaska iz Sarajeva do dolaska u Novi Sad, gde odvojen od dece i žene, živi i putuje u nemaštini , samo sa jednom kartom koju koristi u vozu.

Predstava ,,Ima neka tajna veza“, u kojoj ima mnogo Trifunovićeve poezije,muzike i doživljaja, nastala je na četvrtoj godini glume Dimića u Banjaluci. Mladi glumac je sam režirao, radio dramaturgiju, mesecima skupljao podatke i napravio koncept drame.

Dolazim sa Pala gde se održavaju večeri posvećene Dušku Trifunoviću. Pošto sam bio redovni posetilac ovih večeri zavoleo sam Duškovu poeziju. Ovom predstavom pokušavam da oživim lik i delo velikog umetnika koji je, čini mi se, nepravedno zapostavljen. Bio je vanvremenski pesnik i zainteresovao me je njegov skromni život. Ljudi čak i ne znaju da je on autor mnogih poznatih pesama i da je pisao velike hitove za Bijelo dugme, Arsena Dedića, Indekse. To me je nadahnulo. Zadatak nije bio nimalo lak, a u monodrami igram pisca u prvom licu. Pored Duška, pojavljuje se još šest likova koje suptilno uvlačim u čitavu priču. To su njegovi poznanici i kolege. Predstava je odlično prihvaćena kod publike, koja je oduševljena što se neko tako mlad bavi pesnicima i poezijom. Moja mobilna monodrama se može igrati bilo gde i zahvalan sam profesorima što su nam dali ovaj zadatak, jer me ispunjava i uvek mi je veliki izazov i čast da je igram. Predstava se igra širom Bosne i Hercegovine i regiona i iskreno se nadam da će se igrati još dugo,

rekao je Dimić.

Monodrama „Ima neka tajna veza“ doživela je u Zaječaru svoje dvadeset osmo izvođenje. Do sada je nastupala na brojnim festivalima: Danima Branka Radičevića u Novom Sadu gde je dobila Brankovu nagradu, u Mostaru na Šantićevim večerima poezije, naTeatar Festu u Banjaluci.

Foto: zaječarsko pozorište/ Tatjana Galić Zetović