Dodelom nagrada i predstavama u čast nagrađenih završavaju se “Dani Zorana Radmilovića”

Pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića” završava se  večeras dodelom nagrada za najbolje glumačko ostvarenje kao i za vizuelni identitet „Кrstomir Milovanović“, a biće proglašena i najbolja predstava po izboru publike.

Takođe, biće proglašen najbolji glumac na 2. Festivalu malih pozorišnih formi.

Početak svečanosti je u 20 sati a u čast nagrađenih biće izvedena predstava „Brodolomke“ Кazališta Moruzgva iz Zagreba.

„Brodolomke“ u režiji Krešimira Dolenčića nastale su prema tekstu glumice Ane Maras Harmander, a u predstavi glume Daria Lorenci Flatz, Anita Matić Delić, Sanja Milardović, Ecija Ojdanić i Luka Petrušić.

foto: TPortal.hr

Četiri glumice i jedan glumac, kroz situacije pune gorkoga humora, muzike i plesa, publiku vode na putovanje od naizgled nespojivih krajnosti do priče o prihvatanju,razumevanju, prijateljstvu i oproštaju.

Autorka dramskog predloška Ana Maras Harmander objašnjava: „Hana, Beba, Dinka i Mateja četiri su posve različite žene, a svaka je na svoj način primorana suočiti se s istim problemom, alkoholom. Terapija plesom koju vodi ništa manje osebujan bivši ovisnik Željko povezat će te živote u statistički gotovo nemoguću kombinaciju.”

Predstava, premijerno izvedena pre godinu dana, učestvovala je na festivalima: ” Marulićevi dani 2019.”, Glumački festivalu u Krapini, Festival glumca u Županji.

Na sceni u Kotlujevcu, monodrama „Кod kuće /Кabul“ Scene „Radionica“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u izvođenju Dušanke Stojanović Glid biće odigrana večeras u čast nagrađenih.

Po tekstu Tonija Kušnera, u režiji Željka Đukića “Kod kuće/Kabul” je komad o životu pod terorom talibana, a napisan je pre nego što je Al Kaida izvršila napad u Njujorku.

Dušanka Glid Stojanović je za ovu ulogu dobila prestižnu nagradu “Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje u profesionalnim pozorištima (sezona 2009/2010.), a sa ovom monodramom nastupala je u Čikagu, Vašingtonu, na evropskim scenama i u regionu.

foto: Tportal.hr