Drugi rebalans gradskog budžeta

Budžet grada Zaječara za ovu godinu smanjen je za 498 miliona 21 hiljadu 550 dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada Zaječara usvajanjem druge izmene i dopune budžeta.

Prema rečima Valentine Đuričić, načelnice Odeljenja za budžet i finansije, rebalans je urađen iz tri razloga: reprograma duga zs struju, pre svega Direkcije za izgradnju u likvidaciji; slabijeg priliva sredstava izbog usklađivanja sa promenama koje su u međuvremenu izvršene a odnose se na davanja iz tekućih budžetski rezervi i promene aproprijacija.

Godinu smo započeli sa planom da nam budžet bude tri milijarde i 878 miliona dinara, pa smo došli do 3 milijarde i 600. Sada smanjujemo pre svega prihodnu stranu i dolazimo do 3 milijarde i 150 miliona. Na prethodnoj skupštini sam govorio da zapošljavanje moramo stimulisati. Naš grad je sve manji, investitori nam ne dolaze, to su generalni problemi koje imamo. Osim poreza od zarade ovaj budžet se puni i od poreza na imovinu, preduzetnika i građana. Treći izvor prihida su transferi, planirali smo ih od republike a dobili smo malo,

kazao je odbornik Nenad Ristović.

Rebalans radimo da bi što više smanjili prihodnu stranu budžeta koja je bila enormno velika i to nije zbog nas, da smo hteli da je naduvavamo, već je to zbog takve metodologije. Već mesecima u Ministarstvu finansija na sastancima „lomimo koplja“ oko metodologije i izrade budžeta i nesaglasnosti između stavova državne revozorske institucije i Ministarstva finansija o tome kako treba da se radi budžet.
Ne vidim u čemu je problem ako se iskaže deficit ako postoji. Ja sam pristalica da se 2020. godine iskaže taj deficir, od nekih 180 miliona, koji će postojati između prihodne i rashodne strane. I on će postojati sve dok se ne poveća porez na zarade, to je stavka koja nedostaje a to može da se poveća samo novim radnim mestima i otvaranjem fabrika i svega onoga što može da doprinese da porez od zarade ide u budžet grada, a ide 74 odsto. Ova metodologija je dovela do toga da imamo ovako malu realizaciju. Nadam se da ćemo već za mesec dana imati novi rebalans gde ćemo uspeti da još neka dugovanja, koja će biti otpisana, skinemo. Planom i Budžet za narednu godinu biće maksimalno smanjen i ja ne verujem da ćemo preći dve milijarde i 200. Iduće godine ako treba na 15 dana ćemo držati sednice da rebalansiramo budžet,

objasnio je gradonačelnik Boško Ničić.

Odbornici su razmatrali i Izveštaj o devetomesečnom izvršenju budžeta, koji je u deficitu 18, 7 miliona dinara.

Kako je dosadašnjem v.d. direktora JKSP Zaječar Ivanu Žikiću istekao mandat, Skupština je na tu funkciju izabrala Zvonka Veličkovića, mastera nauka u poslovnoj administraciji preduzetničkog smera.

Takođe, v.d.direktoru JKP Vodovod, ispravkom rešenja, produžen je mandat sa 6 na 12 meseci.

Usvojene su i odluke koje se odnose na izgradnju buduće Regionalne deponije “Halovo”, a grad Zaječar će na osnovu ovlašćenja drugih lokalnih samouprava, Komisiji za javno-privatno partnerstvo dostaviti predlog privatno-javnog partnerstva radi davanja mišljenja.

Na sednici je usvojeno i Rešenja o davanju saglasnosti na plan zimskog održavanja ulica i puteva na teritoriji Grada Zaječara za predstojeću zimsku sezonu, a data je saglasnosti na drugu izmenu Programa poslovanja JKP „Timok – održavanje“ za 2019. godinu; na Izveštaj o realizaciji Godišnjeg plana rada PU „Đulići“ za prošlu i i Godišnji plan rada za tekuću školsku godinu; kao i na Program za sprovođenje mera za podsticanje rađanja dece na teritoriji Grada Zaječara za 2020. godinu.

Skupština grada usvojila je i predlog rešenja o obrazovanju Lokalnog saveta roditelja i imenovala članove pojedinih školskih odbora.

Kako je na prethodnoj sednici dr Davor Janković sa izborne liste“Dr Nenad Ristović- Pobeda za naš grad-Demokratska stranka-Socijaldmokratska stranka-Liberalno demokratska partija-Nova stranka”, zbog imenovanja na mesto direktora Medicinske škole, podneo ostavku zbog nespojivosti funkcija, danas je zakletvu položio odbornik sa iste liste Saša Jovanović, sveštenik iz Zaječara. Nakon polaganja zakletve, Jovanović i odbornici Demokratske stranke napistili su sednicu, čime su nastavili bojkot gradskog parlamenta.

foto: Grad Zaječar