Eparhija timočka u Kladovu obeležila slavu Sretenje Gospodnje

Slava Eparhije timočke – Sretenje Gospodnje, proslavljena je svetim liturgijskim sabranjem u hramu Svetog Georgija u Кladovu. Evharistijsko slavlje predvodio je Njagovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije uz sasluženje Njagovog Preosveštenstva Episkopa timočkog g. Ilariona i sveštenoslužitelja Eparhije timočke.

U toku vhoda Episkop je odlikovao kladovskog sveštenika protojereja Dragana Ivanovića pravom nošenja naprsnog krsta a protonamesnike Miroljuba Pavlovića i Vukašina Simonovića činom protojereja.
Bogosluženje je pojanjem ulepšao Hor Saborne zaječarske crkve.

Nakon Liturgije Episkop timočki uručio je Arhipastirske pohvalnice ljudima koji su predloženi od strane svojih crkvenih opština a koji su se posebno istakli na polju angažovanja u svojim crkvenim zajednicama – g. Dejanu Živaniću i g. Nebojši Veličkoviću iz Кladova; gđi Jasni Vasić iz Zaječara; gđi Jovanki Stefanović Stanojević, g. Ivici Trajkoviću i g. Milošu Miloševiću iz Negotina.

Nakon crkvenog sabranja sveštenstvo je upriličio slavsku trpezu za sve prisutne.

Eparhija timočka osnovana 15. februara 1834.g. Toga dana je postavljen prvi Episkop timočki, Dositej Novaković, a koji je naznačen od strane kneza Miloša za episkopa „donjih krajeva”, sa sedištem u Zaječaru. Eparhija timočka pod tim je imenom delovala sve do vladikine smrti 1854. pa je preseljenjem u Negotin od tada do 1890. nosila naziv Eparhija negodinska, a vladika Episkop negotinski.  Zakonom o crkvenim vlastima 1890. sedište eparhije preneto je ponovo u Zaječar, pa joj je ponovo vraćen stari naziv – Eparhija timočka.

Fotografije: mitropolija.com
Tekst: Dejana Jovanović