EU bespovratna sredstva za obnovu kuća i pivnica u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu

Danas je otvoren konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac koja se nalaze u Opštini Negotin. Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura. Ukupan iznos od 500 hiljada evra biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održana sutra u upravnoj zgradi Opštine Negotin. Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali. Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac.

Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova „kamena sela“ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a. U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” bavi se razvojem turizma i očuvanjem kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Za više informacija kontakt osoba je:

Nenad Konstantinović
Menadžer projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“
nenad.konstantinovic@giz.de i 063/612-713