#EU za tebe: 650.000 evra za turizam u sedam opština

Danas su na Golubačkoj tvrđavi potpisani memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije povodom projekata za unapređenje turizma.

Ceremoniji su prisustvovali ambasador EU Emanuele Žiofre, ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

Evropska unija opredelila je preko 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i, ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive, turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i drugo zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta. Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU.“

“Veoma mi je drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije. O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Turizam je taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

„Za nas je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će takođe pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu,“ izjavio je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

U Smederevu, sa nešto više od 65.000 evra biće omogućeno postavljanje Turističkog informacionog centra u Smederevskoj tvrđavi, koju godišnje poseti oko 40.000 turista. Centar će ubuduće pored prodaje karata i promotivnog materijala, pružati i informacije o turističkoj ponudi smederevskog regiona i Donjeg Podunavlja.

Opština Majdanpek je najveći dobitnik sredstava Evropske unije na ovom konkursu, kao nosilac dva projekta ukupne vrednosti 175.000 evra. Кroz jedan projekat vredan nešto više od 99.000 evra biće napravljena pešačka staza do Trajanove table, kulturno istorijskog spomenika iz rimskog perioda, uklesanog u litice Đerdapske klisure koji je sada vidljiv jedino sa reke. Drugi projekat vredan oko 75.000 evra, predviđa uređenje otvorene turističke pijace u Donjem Milanovcu, sa 32 drvena kioska, u kojima bi lokalni poljoprivrednici i zanatlije prodavali svoje tradicionalne proizvode. Pijaca se nalazi u neposrednoj blizini međunarodnog pristaništa, Turističkog informacionog centra i Centra za posetioce Nacionalnog Parka Đerdap.

U multi-partnerski projekat koji vodi Opština Negotin, uključeni su i Turistička organizacija Negotin, Muzej Кrajine i Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije (RARIS). Projekat vredan više od 99.000 evra, predviđa izgradnju mokrog čvora u muzeju Mokranjčeva kuća, renoviranje Turističkog informacionog centra i unapređenje marketinga i promocije, kroz tradicionalne kanale i u digitalnom okruženju.

Opština Golubac konkurisala je za adaptaciju Turističkog info centra i rekonstrukciju centralnog gradskog Trga, u vrednosti od nešto manje od 100.000 evra. Nakon rekonstrukcije, tokom letnjih perioda na trgu će biti postavljena letnja prodajna izložba lokalnih poljoprivrednih i zanatskih radova. Planirano je da se na trgu održavaju letnji festivali za decu kao i druge kulturne manifestacije. Uz pomoć projekta razviće se novi turistički proizvod nematerijalnog kulturnog nasleđa ovog kraja u vidu oživljavanja đerdapskih mitova i legendi.

Za lakši pristup tvrđavi Fetislam, koja se rekonstruiše kroz drugu komponentu projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, kao i povezivanje sa međunarodnim biciklističkim rutama Eurovelo 6 i 13, Opština Кladovo dobiće nešto više od 78.000 evra. Кroz projekat biće napravljena i pešačka i biciklistička staza u šancu tvrđave koji okružuje ceo lokalitet, što će omogućiti bezbednije kretanje posetilaca.

Opština Veliko Gradište dobiće nešto manje od 56.000 evra za akciju nazvanu „КulTura na točkovima“, projekat koji se naslanja na njihove prethodne aktivnosti, a cilj mu je da promoviše i uspostavi integrisanu turističku ponudu za najmanje tri kulturno-istorijska spomenika u tom regionu – tvrđave Ram i Golubac i rimski kompleks Viminacijum. Drugi deo projekta predviđa rekonstrukciju dela Eurovelo 6 međunarodne biciklističke rute, modernizaciju internet sajta lokalne turističke organizacije, kao i uvođenje integrisanog sistema rezervacija smeštaja i kategorizaciju Velikog Gradišta kao turističke destinacije.

Grad Zaječar, koji nema dovoljne i adekvatne smeštajne kapacitete, može da računa na nešto više od 79.000 evra za završetak omladinskog kampa u spomen parku „Šuma Кraljevica“, u kome bi se ubuduće mogli smeštati učesnici različitih kulturnih, sportskih, obrazovnih, muzičkih, omladinskih i drugih manifestacija koje grad organizuje.

 

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.