Evropske debate u istočnoj Srbiji

Evropski debatni karavan stiže u istočnu Srbiju. Tri dana, pet gradova i osam javnih debata u kojima će više od 20 mladih debatera suočiti svoja mišljenja o važnim društvenim pitanjima.

Debate će biti održane od utorka, 24. maja, do četvrka, 26. maja, u Zaječaru, Negotinu, Kladovu, Golupcu i Smederevu.

Sve debate moći će da se prate putem lajv strima na Fejsbuk stranicama Delegacije EU u Srbiji i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” i na Jutjub kanalu.

U utorak, 24. maja, Evropski debatni karavan biće održan u Negotinu i Zaječaru, gde će se, na lokalitetu Felix Romuliana, mladim Zaječarcima i debaterima pridružiti i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Nakon toga debatni karavan seli se u Kladovo i Golubac, gde će biti u sredu, 25. maja. Poslednjeg dana, 26. maja, finalna debata održaće se u Smederevu.

Ovogodišnji polaznici ukrstiće svoje argumente nakon više od šest meseci rada sa debatnim trenerima na radionicama koje su organizovane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Teme o kojima će se debatovati odnosiće se na zaštitu životne sredine, kulturno nasleđe i druge društvene fenomene koji čine život mladih ljudi u Srbiji.

To je osma generacija srednjoškolaca i studenata koji su pohađali program „Evropska škole debate”, a do sada je u debatnom karavanu učestvovalo više od 700 mladih debatera iz preko 30 gradova iz čitave Srbije.

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije.

Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o veštini debatovanja i argumentovanoj razmeni mišljenja, kao i Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija.

Debatni karavan je završno takmičenje Evropske škole debate koji se ove godine realizuje u saradnji sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Evropska škola debate je program EU Info centra i Delegacije EU u Srbiji, koji se sprovodi u saradnji sa akademskom debatnom mrežom “Otvorena komunikacija”.