Festival evropskog filma u Zaječaru: “Belgijski kralj” i “Krvavo mleko”

Jesenja turneja Festivala evropskog filma u zaječarskom Prostoru za POMAK otvorena je projekcijom španskog filma „Ćutanje drugih“ koji su producirali braća Almodovar.
U nastavku večeri ljubitelji sedme umetnosti videli su film “Dijamantino”.

Festival se nastavlja u 18 sati projekcijom filma BELGIJSKI KRALJ iz 2016. godine.

Kralj Nikolas III je usamljenik koji oseća da živi pogrešan život. Kreće u zvaničnu posetu Istanbulu sa britanskim rediteljem, Dankanom Lojdom, kog je Palata unajmila da snimi dokumentarac koji treba da prikaže monarha u boljem svetlu. Kralj saznaje da je Valonija, regija na jugu Belgije, proglasila nezavisnost i on mora smesta da se vrati kući kako bi spasio kraljevstvo..

BELGIJSKI KRALJ dobitnik je priznanja: nagrada filmskog festivala u Avansi za najbolji igrani film, nagrada Don Kihot filmskog festivala u Avansi, posebno priznanje za najbolji scenario filmskog festivala u Avansi, nagrada Magritte za najboljeg glumca, Velika nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

KRVAVO MLEKO naziv je filma koji je na programu od 20 sati.

Pjer je tridesetogodišnji mlekar. Život mu se vrti oko farme koju je nasledio, krava, sestre koja je veterinar i roditelja. Kada se u Francuskoj pojave prvi slučajevi epidemije, Pjer saznaje da je jedna od njegovih krava zaražena. Farma je sve što ima i on će uraditi sve kako bi je spasio.

Film je osvojio brojna priznanja, među kojima su: Nagrada Cezar za najbolji film prvenac, nagrada Cezar za najboljeg glumca, nagrada Cezar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi

Ulaz je besplatan.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE Evropske unije. Inače, festival je svečano otvoren u Vranju još u junu a do kraja godine posetiće još nekoliko gradova u Srbiji.
Festival u Zaječaru organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu u saradnji sa Prostorom za POMAK.