Festival hrišćanske kulture: Film “Kralj Petar Prvi” i Veče filmske muzike

Festival duhovnog dokumentarnog filma, koji se održava u okviru IV Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru, nastavlja se projekcijom filmova u sali pozorišta.

Na programu su filmovi: “Balet posle ponoći” (SAD); “Obeleženi” (Srbija); “Plastelin” (Donjetska republika); “Apostol Kamčatke” (Rusija); “Put ratnika Hristovog” (Bugarska); “Vjado”(Belorusija); “Kroz ogledalo” (Jermenija); “Trnje i lovorike Olge Ilić” (Srbija).

U 19 sati je igrani domaći film “Kralj Petar”.

Ovo ostvarenje nastalo je po romanu „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, a scenario su uradili Mihajlo Vitezović, Vladimir Simić i Vladimir Ćosić. Film oživljava albansku golgotu, herojstvo srpskog naroda i sećanje na lik omiljenog srpskog kralja i sve pobede u kojima je predvodio herojsku srpsku vojsku.

Reditelj Petar Ristovski je sa vrhunskom glumačkom ekipom, u kojoj su, osim Lazara Ristovskog u ulozi kralja Petra, i Radovan Vujović, Milan Kolak, Aleksandar Vučković, Svetozar Cvetković, Marko Baćović, Danica Ristovski, Ivan Vujić, napravio filmsko-istorijski spektakl.

Domaći glumac Lazar Ristovski koji timači glavnu ulogu u filmu “Kralj Petar I” pozdravio je sinoć zaječarsku publiku na otvaranju IV Festivala hrišćanke kulture.

Nakon filmskih projekcija, Veče filmske muzike u džez obradi prirediće sekstet džez orkestra RTS-a sa gostima iz Italije od 21 sat u Gostoprimnici.