Festival poezije u Zaječaru ponovo pod imenom “Mladi maj”

U galeriji Pozorišnog muzeja u Zaječaru  otvaren je 37. Festival „Mladi maj”. Uz prigodan poetsko- muzički program, Festival je otvorio Jovica Tišma, književnik iz Smedereva, jedan od prvih mladomajaca, dok su za poetsko-muzičke ilustracije bili zaduženi Zaječarci: Boris Živulović, Nikola Milošević, Mihailo Ivković, David Nedeljković i Magdalena Vulović, predvođeni profesorom Stevanom D. Jovanovićem.

“Obradovalo me je što je festival vraćeno nekadašnje ime „Mladi maj”, koje je, usuđujem se da tvrdim, najpoetičnije ime jednog pesničkog festival, za koje znam”, naglasio je Tišma.

Festival mladih pesnika nastao je na temeljima multimedijalne manifestacije umetničkog stvaralaštva mladih, pod nazivom „Mladi maj”,  koja je krajem sedamdesetih godina prošlog veka zamrla. U nameri da nastavi kontinuitet afirmacije poetskog stvaralaštva mladih, Dom omladine Zaječar je 1989. godine obnovio ovu manifestaciju u formi Festivala mladih pesnika pod istim nazivom. Posle prekida 1999. godine, Festival je 2002. godine ponovo obnovljen pod nazivom Festival mladih pesnika „Dani poezije“.
Od ove godine manifestaciji je vraćen stari naziv “Mladi maj”.

Počev od 1989. godine, ova manifestacija ima takmičarski karakter a pravo učešća na konkursu imaju mladi pesnici starosti do 30 godina koji stvaraju na srpskom jeziku. Pobedniku Festivala, po oceni Stručnog žirija, pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama a 2005. godine, ustanovljena je I Memorijalna nagrada Sergije Lajković koja se dodeljuje istaknutim ličnostima, ustanovama, izdavačkim kućama, časopisima, štampanim I elektronskim medijima za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.