Festival punog meseca na Staroj planini

Proteklog vikenda  na Staroj planini održan je 5. po redu outdoor festival punog meseca „Moon Fest 2022“.

Posle odlaganja, zbog nepovoljnih vremeskih uslova, događaj je konačno realizovan u noći punog meseca ovog vikenda.

Okupljanje učesnika počelo je već od 23 sata na izletištu “Babin zub” kod kafe -restorana “Plaža”. Oko 1 čas posle ponoći pristigle su grupe, koje su došle organizovanim prevozom iz Beograda, Novog Sada i Niša.

Predstavnici organizatora iz Turističke organizacije Кnjaževca i organizacije “Srbija za mlade” su se obratili učesnicima i oko 2 sata posle ponoći dali znak za početak uspona na najviši vrh Stare planine u Srbiji, vrh Midžor.

Grupa se kretala obeleženom stazom pored vrha Žarkova čuka, čija je dužina u jednom smeru oko 8 km. Uspon nije bio mnogo težak i trajao je nešto više od 3 sata.

Tokom pešačenja prema Midžoru, pristuni su imali priliku da dožive spektakularne prizore igre magle i oblaka, kao i da uživaju u pogledu na padine Stare planine i niske kumulusne oblake obasjane mesečinom.

Negde oko 5.30 svi učesnici su stigli do krajnje tačke, do vrha Midžor na 2169 metara nadmorske visine.
Iako je bila magla na vrhu, to ipak nije pokvarilo nezaboravan doživaljaj uspona na Midžor u noći punog meseca. Oko 6.10 je izašlo sunce, ali zbog magle na vrhu, ovaj put turisti nisu mogli da dožive i ovaj prizor.

Oko 6.30 časova svi ovi ljubitelji prirode su polako počeli da se spuštaju nazad do kafe-restorana “Plaža”. U 10 sati organizatori su se zahvali svim pristupnima i zativorili manifestaciju.

Ove godine događaj je posetilo preko 150 učesnika.

Moon Fest – Stara planina je outdoor festival, koji se svake godine tokom leta organizuje tokom vikenda u kojem je pun mesec. Glavna aktivnost ovog događaja je uspon na Midžor obasjan mesečinom. Ovaj jedinstven događaj godinama okuplja na stotine ljubitelja prirode iz Srbije, zemalja region, a poslednjih godine ga posećuju sve više i stranca iz Zapadne Evrope i sveta.

Tekst i foto: TO Кnjaževac