Festival Zoranu u čast može da počne!

Zaječar će narednih nedelju dana biti posvećen sećanju na velikog glumca Zorana Radmilovića, rođenog Zaječarca, a pozorišni festival koji se održava u njegovu čast obeležava jubilej vredan pažnje – 30 godina postojanja.

Otvaranju manifestacije prethodiće pesnička posveta kraj spomenika Zoranu Radmiloviću. Svoje stihove od 18 sati kazivaće pesnik Pero Zubac.

Festival će u 20 sati besedom otvoriti glumac Goran Sultanović, nakon čega će ansambl domaćeg teatra premijerno izvesti komad „Emilija Galoti“, u režiji Tare Manić.

Tokom sedam festivalskih večeri pozorišna publika videće predstave glumaca iz Beograda, Niša, Zaječara i bivših jugoslovenskih republika. Centralna tema ovih „Zoranovih dana“ je žena.

Iz Radmilovićevog Ateljea 212 stiže predstava „Ova će biti ista“ koju je po tekstu Staše Bajec režirao Ivan Vuković. Publika će biti u mogućnosti da gleda i hit predstavu „Ana Karenjina“ Narodnog pozorišta iz Niša, koju je po tekstu Lava Nikolajeviča Tolstoja režirao Irfan Mensur. Iz Hrvatske na Zoranove dane dolazi zajednička predstava Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku – „Gospodjica Julija“ Augusta Strindberga u režiji Aide Bukvić.

Publika će moći da uživa i u predstavi „Tre sorele“ Zvezdara teatra iz Beograda, koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Milan Karadžić, kao i u komadu rađenom u koprodukciji Pozorišta Prijedor i Gledališča Kopar- „Jugoslavija moja otadžbina“, tekst Goran Vojnović, režija Marko Misirača. Iz Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dolazi nam još jedna hit predstava – „Ko je ubio Dženis Džoplin“, tekst Tijana Grumić, režija Sonja Petrović. A kao šlag na torti 23. oktobra pozorište „Zoran Radmilović“ izvešče u čast nagrađenih premijeru predstave „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Olivere Viktorović
program festivala

U zaječarskom pozorištu ističu da će u okviru ovogodišnjih „Dana Zorana Radmilovića“ biti organizovane brojne prateće manifestacije, promocije, izložbe…Već u nedelju u 12 sati gostuju glumci iz Rusije sa komadom „Moskva priča“. Predstava je poklon ruskog Ministarstva kulture. Iste večeri, u holu pozorište od 19,30 biće promovisana knjiga „Intertekstualna pletisanka“ Milivoja Mlađenovića.

Festival se završava u nedelju, 23. oktobra predstavom „Pokondirena tikva“ zaječarskog ansambla i dodelom nagrada najboljem glumcu, najboljoj predstavi i za najbolju scenografiju.

Jubilarne „Dane Zorana Radmilovića“ podržali su Ministarstvo kulture i Grad Zaječar.