Festival Zoranu u čast otvara glumac Branko Cvejić

U zaječarskom teatru danas je održana pres-konferencija na kojoj je bilo reči o predstojećim „Danima Zorana Radmilovića“ koji će u Zaječaru biti održani po 28. put, od 18. do 25. oktobra, kao i o premijeri predstave„Petra“ koja će biti izvedena prve festivalske večeri.

Kako je saopšteno na presu, Festival će ove godine otvoriti naš poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac Branko Cvejić.

I ove godine, sa timom ljudi, uspeli smo da pripremimo odličan festival. Doveli smo najbolje predstave iz regiona . Posle naše ,,Petre“ po tekstu i u režiji Irfana Mensura, na programu je „Ko se boji Virdžinije Vulf“, koprodukcija Ulisis teatra iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta, a „Radionica integracije“ iz Beograda koju vodi Miki Manjlović dolazi sa predstavom „Dok nas smrt ne razdvoji“. Iz Sarajeva nam stiže stari prijatelj ove kuće Emir Hadžihafizbegović sa svojim ansamblom i predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“, iz Ateljea 212, matične Radmilovićeve kuće stiže nam“ „Petrijin venac“ a Iz Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Predstava Hamleta iz sela Mrduša Donja“. Takmičarski deo festivala zatvara Zvezdara teatar sa predstavom „Osama –kasaba u Njujorku,

rekao je u susretu sa novinarima Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ i direktor festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

U pratećem programu imamo predstavu iz Virovitice „Seksi rublje“, i imamo lutkarsku predstavu za odrasle „Hronolog“ pozorišta iz Vidina, koja je prošle godine proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarskoj. Ono što me posebno raduje je što smo ove godine uspeli da po drugi put organizujemo Festival malih pozorišnih formi, koji će se u Centru za kulturu u Kotlujevcu održati od 19. do 25.oktobra. Otvara ga sjajna Mia Begović sa svojom monodramom „Sve što sam prešutjela“ a zatvara ga Dušanka Glid svojom monodramom „Kod kuće /Kabul“. Između njih publika će moći da pogleda vrhunske predstave: „Krojcerova sonata“ u režiji Nebojše Bradića i izvođenju Vlade Keroševića,“Lov na srne“ autorsko delo Srne Lango, „Spavaju li ribe”, u izvođenju Vjere Vidov koja dolazi iz Istre.„Ima neka tajna veza“ autorski rad glumca Milana Dimića iz Banjaluke .Ove godine uspostavili smo saradnju sa našom dijasporom, pozorištem iz Temišvara u Rumuniji odakle nam dolazi „Don Žuan iz Leušića“u izvođenju Marka Adžića,

rekao je Đuričić.

Sa nama je i ove godine jedan od naših najznačajnijih slikara Miloš Šobajić, koji je uradio dizajn festivala poklonio divnu sliku pozorištu, čija će izložba radova biti otvorena u Istorijskom arhivu u Zaječaru, u ponedeljak 21.oktobra. Takođe, biće organizovana i izložba slika Draga Simića, dvogodišnjeg selektora Likovne kolonije “Gamzigrad”, u Radul-begovom konaku 23. oktobra. Uključićemo se u obeležavanje jubileja prijatelja Zorana Radmilovića, ovog grada i ove kuće, Milana Cacija Mihailovića, koji obeležava 50 godina rada,

naglašeno je na konferenciji.

Irfan Mensur, reditelj i autor teksta predstave “Petra” koja je nastala po motivima jedne drame Ričarda Lorca kaže da se ovim tekstom bavio 40 godina dok nije postao ovakav kakav će publika videti.

Usudio sam se da uzmem tlocrt te drame i napravim sopstvenu dramu o našim sudbinama, našim likovima, o našoj geografiji, o našim problemima, da predstavu prebacim u današnje vreme, u jedan od gradova u Srbiji.Ova predstava tiče se svih onih ljudi koji usko razmišljaju o porodici kao nukleusu. Sa svih mojih putovanja po svetu shvatio sam da su roditelji mnogo fleksibilniji od nas, od Balkanaca kad je u pitanju osamostaljivanje dece.

Mensur je naglasio da je bio na velikim mukama prilikom rada na predstavi jer su sve četiri glumice talentovane i trebalo je napraviti pravu ponudu njihovih rešenja. Predstava je pravljena da se gleda, da opomene i da eventualno pokaže svima nama gde ne bi trebalo da budemo. Predstava je o manipulaciji, o raspadu jedne porodice, o različitim karakterima, ambicijima i uspesima ili neuspesima u životu.

Glumica Tanja Bošković, koja u predstavi glumi majku, naglasila je da je, kao i u “Petri” u središtu pažnje većine predstava na ovogodišnjem festivalu porodica.

Ja zaista imam veliku sreću da budem i roditelj i dete. Mislim da treba da podržimo mladost koja ima potrebu da se odvoji i prestane da zavisi od procena svojih roditelja. Mislim da treba da dozvolimo svojoj deci da donesu sopstvene odluke i da plate cenu tih odluka. Kao roditelji veoma često smo skloni da našoj deci damo pravo, ali da im ne damo obaveze.Lako je reći detetu radi šta hoćeš, teško je gledati posledice loših izbora. Ova predstava ima i edukativni aspekt i to je važno videti u pozorištu,

istakla je Tanja Bošković i dodala da je srećna što je doživela da radi sa sopstvenom ćerkom. Zahvalila je na tome i Irfanu i zaječarskom pozorištu.

Na konferenciji je rečeno da će u Domu kultire u Kotlujevcu ubuduće biti stalnih bioskopskih projekcija i da je zajednička ideja Irfana Mensura i Vladimira Đuričića da se u Zaječaru organizuje Festival ili revija najgledanijih filmova iz Srbije i okolnih zemalja.