Festivalski četvrtak: “Osama – kasaba u Njujorku” i “Don Žuan iz Leušića”

Pretposlednje festivalske publici “Zoranovih dana” predstavlja se Zvezdara teatar iz Beograda predstavom “Osama – kasaba u Njujorku”.

Iz domovine u tuđu zemlju poterala ih je neka muka. Ruski novinar, francuska umetnica, policajac iz Meksika, manekenka iz Venecuele i japi Jevrejin obreli su se u najvažnijem gradu na svetu – Njujorku, koji preti osamom, jer su svi ljudi iako upućeni jedni na druge otuđeni i ne poznaju se. Slučajno, kao u kakvoj kasabi, oni se sastaju u trenucima predaha, u jednoj kafani u kojoj radi Sarajlija. On je glavni pripovedač.

Govori o istinskom prijateljstvu, školskim drugovima i o mnogo čemu drugom u SFRJ dok je nije slomio rat i odneo sve u nepovrat osim ljubavi, ona je opstala uprkos lošim vremenima. Svaki gost iznosi svoje parče prošlosti koju sklapa poput pazli u predstavi „Osama – kasaba u Njujorku”. Ovaj komad premijerno je izveden na sceni „Danilo Bata Stojković” Zvezdara teatra.

Režiju je, prema romanu Vladimira Кecmanovića, potpisao Darko Bajić, on je sa Кostom Peševskim uradio i adaptaciju.

Glumački ansambl čine Andrija Kuzmanović, Amar Ćorović, Isidora Simijonović, Branko Janković, Jovan Jovanović i Iva Ilinčić.

Scenografiju je uradila Vesna Popović, a kostimografiju Dragica Laušević. Кompozitor je Dejan Pejović.

Posetioci Festivala malih formi u Kotlujevcu od 18 sati gledaće komad “Don Žuan iz Leušića” Srpske scene pri Pozorištu za decu i mlade “Merlin” u Temišvaru u Rumuniji.

Komad govori o naizgled velikom ljubavniku koga i dalje muči setom za prvom ljubavlju.

foto: Info centar Žitište

“Don Žuan iz Leušića“ je adaptiran tekst monodrame Borislava Atanackovića, u koji su ubačena još dva lika, koji kao prikaze i duhovi prošlosti podsećaju glavnog junaka Rajka Ričevića na njegov buran život protraćen sa 13 žena.

Doon Žuana tumači glumac Marko Adžić.

foto: Zvezdara teatar