Festivalski ponedeljak: “Sjećaš li se Doli Bel” i “Lov na srne”

Za festivalsku publiku “Dana Zorana Radmilovića” večeras prava poslastica. Iz Sarajeva na scenu zaječarskog teatra stiže predstava „Sjećaš li se Doli Bel“, Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Kroz prizmu sećanja glavnog lika Dine publici je predstavljena dirljiva ljubavna priča o prvoj ljubavi i o životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge sa sobom.

Predstava je, poput kultnog filma, rađena po tekstu bosanskohercegovačkog književnika Abdulaha Sidrana.

Sidranov tekst “Sjećaš li se Doli Bel” 1981. godine ekranizirao je Emir Kusturica, ali Mladenovićeva režija predstavlja adaptaciju romana pa se predstava značajno razlikuje od kultnog filma.Ipak, neke kultne replike poput “Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem” i “Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba” možemo čuti i u predstavi.

Podsetimo, direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić posetio je “Teatar 55” u Sarajevu i prisustvovao u martu u Sarajevu premijeri predstave “Sećaš li se Doli Bel”.

Sa Emirom Hadžihafizbegovićem, glumcem i upravnikom “Teatra 55” još tada je razgovarao da “Sećaš li se Doli Bel” gostuje na ovogodišnjim “Zoranovim danima” u Zaječaru.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Početak je u 20 sati.

U Centru za kulturu u Kotlujevcu od 18 sati publika može pogledati monodramu „Lov na srne“. Igra Srna Lango koja potpisuje i tekst i režiju.

Duhovit i nepretenciozan osvrt na sopstvenu nespretnost u shvatanju života, muško-ženskih odnosa, novog elektronskog vremena i trendova.

Srna Lango se poigrava sa takozvanim urbanim navikama novih generacija, koje polako osvajaju i one kojima te navike ne pripadaju. Stavlja pod znak pitanja sebe i sopstveno vaspitanje i obrazovanje (završena Akademija za pozorište i film, Univerzitet u Beogradu).

Uprkos svojoj medijskoj prisutnosti, televizijskoj i pozorišnoj karijeri, ona smelo ispituje svoje mesto u društvu i pita se, kao i sve zdrave osobe, da li su zvanje i karijera važniji od sitnih životnih radosti!?

Songovi koje peva vraćaju gledalište u nostalgična i jednostavnija vremena… gde smo se manje pitali a više živeli!

U okviru pratećeg programa u galeriji Istorijskog arhiva Timočke Krajine u 12 sati biće otvorena izložba radova Miloša Šobajića „U čast Zoranu Radmiloviću“.