Festivalski utorak: “Petrijin venac” i “Spavaju li ribe?”

Na scenu zaječarskog teatra večeras dolazi ansambl matičnog pozorišta Zorana Radmilovića, Ateljea 212.

Festivalskoj publici predstaviće se komadom “Petrijin venac”, po tekstu Dragoslava Mihailovića i u režiji Bobana Skerlića.

Petrija je živa i 40 godina nakon što je predstavljena publici u formi romana i skoro isto toliko godina nakon što ju je maestralno odiglala Mirjana Karanovića u filmu Srđana Karanovića.

Sudbina Petrije iz malog rudarskog sela u Pomoravlju, u ovoj dramatizaciji posmatrana iz ugla tri Petrije: mlade, gradske i Petrije udovice, je univerzalna priča o ženi koju gnječi patrijarhat i njenim pokušajima da ga preživi, da opstane – ne i da mu se suprotstavi.

U ovom čitanju Petriju igraju tri glumice.

Uloge tumače: Marta Bjelica, Jovana Gavrilović, Milica Mihajlović, Ivan Marković, Tihomir Stanić, Igor Đorđević, Jelena Rakočević, Isidora Minić, Branislav Zeremski i Vladislav Mihailović.

Premijera “Petrijinog venca” bila je u novembru u Ateljeu 212.

Festival malih pozorišnih formi nastavlja se u Centru za kulturu u Kotlujevcu predstavom zagrebačkog Tigar teatra ,,Spavaju li ribe” u kojoj igra Vjera Vidov.

Nastala prema istoimenom tekstu Jensa Ratschkea, predstava otvara bolnu temu smrti člana porodice.

Šta se sve događa u našim mislima jednom kada izgubimo blisku osobu? Možemo li zaustaviti misli ili smo, baš poput spavajućih riba, u stalnom misaonom pokretu? Pitanja su to na koja postavljaju djeca, a od odraslih se očekuju da pronađu odgovor.

Predstava prati devojčicu koja sa svojim mlađim bratom proživljava njegove posljednje dane, a potom i prve dane bez njega.

Početak je u 18 sati.

foto: Atelje 212