Film „Sve u isto vreme“ odneo sedam Oskara

Naučnofantastična akcija „Sve u isto vreme“ apsolutni je pobednik 95. dodele Oskara sa sedam zlatnih statueta, uključujući i onu za najbolji film. Ratni spektakl „Na zapadu ništa novo“ odneo je četiri Oskara, a ceremoniju je obeležio i veliki povratak Brendana Frejzera, koji je proglašen najboljim glumcem.

Naučnofantastična akcija Sve u isto vreme (Everything Everywhere All at Once) apsolutni je pobednik 95. dodele Oskara sa sedam zlatnih statueta, među kojima i za najbolji film i za najbolju režiju.

Mišel Jeo je postala prva azijska dobitnica Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Sve u isto vreme.

Ratni spektakl Na zapadu ništa novo odneo je četiri Oskara, a ceremoniju je obeležio i veliki povratak Brendana Frejzera koji je proglašen najboljim glumcem u filmu Kit.

Džejmi Li Kertis osvojila je prvog Oskara u njenoj 45-godišnjoj glumačkoj karijeri, osvojivši nagradu za najbolju sporednu glumicu u kategoriji u kojoj je konkurencija bila vrlo jaka.

Oskar za najbolji kratki dokumentarni film otišao je u ruke Kartiki Gonsalves i Gunet Mongi za Šaptače slonovima, a Britanci Čarli Makesi i Metju Frojd nagrađeni su za najbolje kratko animirano ostvarenje – Dečak, krtica, lisac i konj.

Jedna od kategorija u kojima je kvota bila skoro nepostojeća su najbolji vizuelni efektiAvatar: Put vode ponovo je izbrisao granicu između stvarnog i izmišljenog, a Džoi Leteri, Ričard Bejnhem, Erik Sajndon i Danijel Baret zasluženo su podigli svoje Oskare.

Top Gan: Maverik osvojio je statuetu za najbolji zvuk, a posle Zlatnog globusa i Bafte simpatični Indijci M. M. Keravani i Čandrabose podigli su i Oskara za najbolju pesmu NAATU NAATU iz filma RRR.

foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN