Finale takmičenja “Izađi mi na teglu”

Danas ćemo saznati da li će se i Zaječar upisati u gradove koji su iznedrili kraljeve ajvara i pridružiti se Leskovcu, Kovačici, Beloj Palanci, Kanjiži i Brusu koji su trijumfovali uj prethodnim sezonama najpoznatijeg gastronomskog karavana na Balkanu.

Domaćin finala nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvaraje beogradska opština Čukarica, a pored zaječarske ekipe “Veni – vidi – ajvar timočki” učestvuju i timovi iz još 29 gradova, Kikinde, Požarevca, Valjeva, Subotice, Zrenjanina, Niša, Leskovca…

Vlasnik pobedničkog recepta biće krunisan za kralja ajvara i poneće titulu najboljeg ajvar majstora u 2019. godini.

Šporet Smederevac pobednicima daruje MBS-Milan Blagojevic Smederevo, Bakina Tajna prvoplasiranoj ekipi obezbeđuje džemove i ajvare u ukupnoj težini od 50kg, a tu su još i Coca-Cola i Zaječarsko pivo.

Posetioci , pored takmičarskog dela, mogu da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i u Tegla bazaru, gde će moći da kupe zimnicu, ručne radove i suvenire.

U proteklih šest sezona karavan je obišao 160 gradova, imao je oko 3.000 takmičarskih ekipa i 18.000 učesnika. Takmičari su ispekli preko 750.000 komada paprike ,a napunjeno je oko 30.000 tegli ajvara.

Organizatori ističu da su posebno ponosni na činjenicu da je više od 20 domaćinstava, nakon ostvarenog uspešnog plasmana na karavanu, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara i zimnice, a da je pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i uz podršku Privredne komore Srbije ove godine pokrenut i Edukativni centar „Izađi mi na teglu“ kao podsticaj razvoju preduzetništva.

foto: “Izađi mi na teglu”