FMT: Nakon “Moje prve plate” mnogi ostaju u radnom odnosu

Fabrika mernih transformatora u Zaječaru godinama je partner Nacionalnoj službi zapošljavanja u projektima stručne prakse i zapošljavanja. Mnogi od angažovanih mladih ljudi ostali su u fabrici u radnom odnosu, najviše nakon programa “Prva šansa” i “Moja prva plata”.

U fabrici je zaposleno 270 radnika i ovde je prosek starosti 35 godina. Više od 90 posto mladih koji završe obuku u okviru programa „Moja prva plata“ ostaje na istom radnom mestu.Fabrika povećava obim proizvodnje iz godine u godinu, čime se otvara put za još novih radnih mesta. Mi i mimo ovih programa zapošljavamo mlade ljude. Oni koji dođu, imau prilike da prođu kroz sve pogone i otkriju gde im najviše odgovara, kaže direktor Momir Kulić.

Povezivanjem privatnog sektora i državnih preduzeća sa mladim ljudima koji žele da se zaposle, uz posredovanje Nacionalne službe za zapošljavanje, pružena je podrška privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova,naglašava direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović koji je posetio FMT.

Interesovanje je svake godine sve veće,kako poslodavaca, tako i mladih. Nakon prve godine u stalnom radnom odnosu ostalo je oko 40 odsto angažovanih radnika. Kad budemo sveli račune nakon druge godine, koja se nedavno završila, taj procenat će biti i veći. Naravno, do posla brže dolaze oni sa fakultetskom diplomom, naglašava Martinović.

I ove godine je na području Filijale Zaječar NSZ veliko interesovanje mladih za učešće u programu podsticaja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ . Odobreno je 369 pozicija za celu filijalu a do sada je “upareno” 106 lica sa poslodavcima u privatnom sektoru. Od tog broja u Zaječaru 62. Do kraja meseca biće završeno “ukrštanje” prijavljenih mladih i poslodavaca iz javnog sektora.

foto: Radio Magnum