Fotografija knjaževačkih svatova iz 1946. godine najbolja na foto konkursu

Jelena Trifunović iz Knjaževca pobednik je foto konkursa “Istočna Srbija – Vremeplov”, koji je na fejsbuku organizovala web platforma Visit East Serbia.

Jelenina fotografija iz 1946. godine koja prikazuje svatove u Knjaževcu, spremne za veselje, osvojila je najveći broj glasova.

Da Timočani u privatnim arhivama čuvaju neprocenjivo blago koje svedoči o ljudima i događajima kroz vreme, pokazali su velikim brojem fotografija koje su poslali na konkurs. U najužem izboru bile su porodične fotografije iz detinjstva i sa svadbenih veselja s početka prošlog veka, ali i one koje oslikavaju deo istorije.

Tako je Dragan Petrović iz Knjaževca poslao fotografiju FK Timočanin iz Knjaževca, pre Drugog svetskog rata, a kako je naveo knjaževački golman bio je zamena čuvenom Jakšiću na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Urugvaju.

foto: Dragan Petrović

Priča za sebe je i fotografija Stevana Bukatarevića iz Kladova, naslovljena Greben na lepom belom Dunavu. Fotografija je nastala pre pola veka, a čuveni, i danas aktivni ledolomac ,,Greben”, zastao je na nekoliko minuta kako bi posada broda izašla da se slika na zaleđenom Dunavu.

foto: Stevan Bukatarević

Divna ideja turističke platforme Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije koja bi mogla biti zaokružena izložbom fotografija iz života Timočana.

naslovna foto: Pobednička fotografija Jelene Trifunović