Gasovod “Balkanski tok” pušten u rad

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros, nešto posle šest sati, u Gospođincima kod Žablja, novi gasovod u Srbiji, “Balkanski tok”, od bugarske do mađarske granice. Vučić je najavio da će za 10 ili 15 dana biti izneti predlozi za značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji.

Gas od jutros kroz našu zemlju teče “Balkanskim tokom”. Srbija dobila drugi pravac snabdevanja.
Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je izvođačima na uspešno obavljenom poslu i poželeo srećnu Novu godinu.

“Ovo je za nas velika i važna stvar”, istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija gasovodom “Balkanski tok” obezbedila energetsku stabilnost i bezbednost, što je važno za privlačenje novih investitora.

Vučić je u Gospođincima rekao da se s tog mesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljamo po ceni do 155 dolara, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg smo se do sada snabdevali.

Vučić je podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po našoj teritoriji.

“Samo na to smo trošili 48 dolara. A sada će to koštati između 12 i 14 dolara. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas”, rekao je on.

Imajući u vidu visoku cenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsednik, što ćemo zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitnu taksu i tako isplaćivati te troškove.

“Ovim gasom obezbeđujemo energetsku sigurnosti i dobijamo mogućnost da privučemo dodatne investitore”, rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike.

“Nama predstoji još mnogo posla, ali ovo garantuje izvesniju i bolju budućnost. Ne znam kako će ići između Rusije i Ukrajine oko trgovinskog sporazuma, ali Srbija je uz pomoć ruskih partnera uspela da osigura snabdevanje svoje teritorije”, objasnio je.

Vučić je i u poruci na Instagramu ocenio da je danas veliki dan za Srbiju.

“Jutros, tačno u šest sati, krenuo je gas iz Bugarske i ušao u novoizgrađeni srpski gasovod. Veliki dan za Srbiju! Čestitam građanima i srećna Nova godina!”, napisao je Vučić na Instagram profilu Budućnost Srbije, uz fotografiju sa otvaranja gasovoda.
Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Otvaranju su prisustvovali direktor “Srbijagasa” Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsednik kompanije “Energotehnika južna Bačka” Dragoljub Zbiljić.

izvor: RTS, foto: fb A.Vučić