Gimnazijalcima prva nagrada na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija

Zaječarski gimnazijalci osvojili su prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija u Nišu i plasirali se u finale ovog nadmetanja.

Tim su činili: Mia Milosavljević (III3), Anđela Milosavljević (III4), Marija Stojanović (III4), Pavle Vasilijević (II4) i Jovan Buzadžin (III3), dok je njihov mentor bio nastavnik fizike Mladen Šljivović. Pored Mladena timu je pomogao i mentor dodeljen od strane organizatora takmičenja – Borko Benin.

Oni su ove godine došli na ideju da uzgajaju čili papriku, a potom iz nje dobiju organski biopesticid, koji bi služio za zaštitu biljaka od insekata i štetočina, a istovremeno bio pogodan i za organsku proizvodnju hrane.

Tokom nekoliko meseci oni su uspeli da ispitaju potrebe tržišta, pronađu najbolji način za plasman robe, a potom i da osmisle izgled štanda kojim su se danas predstavili.

Žiri je prepoznao potencijal njihove ideje i nagradio sav trud ovih učenika prvom nagradom. Time je nastavljen uspešan niz i naši učenici su se četvrti put zaredom našli u finalu ovog takmičenja, koje će se održati u Beogradu maja meseca.

Takmičenje se održava u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji.