Glumci Dečijeg centra gostovali u Kotoru i u Beogradu

Predstavu “Radojka nema knjižicu” Omladinske pozorišne trupe zaječarskog Dečijeg centra prethodnih dana videla je pozorišna publika u kotoru i Beogradu.

Na pozov selekcione komisije, mladi glumci izveli su ovaj satiričan komad na Sceni za mlade Kotorskog festivala pozorišta za decu u Crnoj Gori.

Festival se već 26 godina održava radi ,,negovanja pozorišnog stvaralaštva za decu, razvoja estetskog vaspitanja mladih, afirmisanja vrednosti stvorenih radom i stvaralaštvom u ovoj oblasti, kao i podsticanja razvoja dečijeg stvaralaštva uopšte’’. Svake godine se na festivalu prikaže na desetine pozorišnih predstava i pratećih programa, a program prate na hiljade gledalaca koji rastu zajedno sa ovim festivalom.

Rad na crno, dečiji rad, partijsko zapošljavanje, liberalni kapitalizam koji se rađa u društvu čiji su koreni u osnovi i dalje u socijalizmu – teme su kojima se komad bavi. Predstava je nastala po motivima teksta Olge Dimitrijević “Radnici umiru pevajući.

“Radojka nema knjižicu” – Kotorski festival pozorišta za decu

U predstavi igraju Stefan Vugrinec, Miloš Mitrović, Dimitrije Stanković, Vladimir Petković, Milica Anđelić, Dušica Polić, Ana Stokić,Tamara Milanović, Petra Stojanović, Milica Ristić, Tamara Marković. Režiju potpisuje Selena Ristić Vitomirović.

Nakon Kotora, sledeća stanica bila je Beograd. Predstava je sinoć izvedena u velikoj sali Skupštine opštine Stari grad.

Sredstva za učešće na festivalu u Kotoru i gostovanje u Beogradu od 110.000 dinara obezbedila je Rekonstrukcija Ženski Fond, tako je Radojkina priča prepoznata i podržana kroz projekat ”Žene u tranziciji i pozorištu – Radojka nema knjižicu”.

naslovna foto: Kotorski festival pozorišta za decu