Glumci i reditelj filma “Trag divljači” poklonili se zaječarskoj publici

U prepunoj sali Pozorišta, samo nekoliko dana posle beogradske premijere, sinoć je održana veoma uspešna zaječarska premijera filma “Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića. Nakon projekcije publici su se poklonili reditelj Nenad Pavlović i glumci: Radivoje Bukvić, Milena Pavlović i Milan Čučulović. Protagoniste filma gledaoci su nagradilii gromoglasnim aplauzom.

Radnja filma prati perspektivnog  novinara u komunističkoj Jugoslaviji 1979. Godine, koji istražuje svirepo političko ubistvo u malom ruralnom mestu, samo da bi se našao upleten u mračnu porodičnu dramu prepunu skrivenih tajni kroz vekovnu tradiciju nasilja.

Zajedno sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovim, Nenad Pavlović poptisuje i scenario filma koji je pisan po motivima proze njegovog oca Živojina Žike Pavlovića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih književnih i filmskih autora.

U izjavi za medije Nenad ističe da dela Žike Pavlovića nisu jednostavna za adaptaciju, jer se on bavio i filmovima i književnošću, pa nije imao potrebe da stvara scenario. Takođe i emotivno mu je bilo teško da radi adaptaciju dela svog oca, ali je zadovoljan što je u tome uspeo.

Likovi u filmu su iz opusa “Divlji vetar” Živojina Pavlovića koji prati porodicu Jotić od kraja 19. do 80-tih godina 20. veka. Prema rečima Pavlovića, postojeće napisane sudbine i odnosi likova su adaptirani i na to je dodata krimi priča odnosno zaplet.

Nosilac naslovne uloge u filmu Radivoje Bukvić koji tumači lik novinara Jugoslava Bucala, oduševljen je gostoprimstvom i prirodnim lepotama Istočne Srbije, sa kojom se prvi put susreo prilikom snimanja filma. Ističe da mu lik Jugoslava nije teško pao jer je od strane reditelja pedantno napisan tako da nije bilo mesta improvizaciji. Sa snimanja nosi lepe utiske i nada se da će brzo da se vrati u naš kraj.

Žikina ćerka, glumica Milena Pavlović  je u izjavi za medije istakla:

”Igrati po delu mog oca nije nimalo lako ali na taj način ja osećam njegov duh, njegovo prisustvo.  Što se tiče lika Sibinke, ona je zaista iz ovih krajeva što ste mogli videti po njenom akcentu, duhu, toj vrcavosti koju poseduje i samim tim ta uloga sa sobom nosi brojne pohvale upravo iz razloga što je životna, šarolika i duhovita”.

Prema rečima Vladimira Đuričića, direktora pozorišta, u okviru pratećeg programa 31. Zoranovih dana biće priređen “Omaž Živojinu Pavloviću” u budućom Muzeju pozorišta, nekadašnjem Pašićevom memorijalu. U prisustvu Žikine dece, Milene i Neše, 19. oktobra u 12 sati biće predstavljene njegove slike, knjige, fotografije i dnevničke zabeleške. Na taj način će se Zaječar odužiti jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih književnih i filmskih autora.

naslovna foto: Zaječarski dnevnik