Grad Bor nagrađen u okviru projekta “Reforma poreza na imovinu”

Grad Bor je jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja je bila najbolja u naplati poreza na imovinu u konkurenciji 44 opštine.

Sa ukupno milion franaka, koje je obezbedila Vlada Švajcarske nagrađeni su – Mali Zvornik, Gornji Milanovac, Apatin, Ljubovija i Bor. Nagrade je u okviru projekta Reforma poreza na imovinu uručio ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Ministar Ružić je istakao je da je ovaj projekat važan zato što je omogućio da se evidentira preko 100.000 nepokretnosti građana, koje nisu bile u poreskim evidencijama u 44 opštine.
Prema njegovim rečima, važno da ove evidencije budu tačne i odgovaraju stanju na terenu, jer je porez na imovinu izvorni prihod opština i gradova koji u celosti ostaje u lokalnim samoupravama – prihod iz kog one finansiraju izgradnju i rad vrtića, plate vaspitača, škole, kulturu i sport, izgradnju puteva, vodovoda, kanalizacija.

Boru je pripalo 50.000 franaka.

Realizacijom ovog projekta prihod od naplate poreza uvećao se za 15,25%. Nismo povećali porez, već je povećan broj građana koji izmiruju svoje poreske obaveze. Osim što smo povećali prihod, ulkučili smo i građane u sistem odlučivanja. Prvi put smo ih pitali šta bi trebalo finansirati novcem iz budžeta, tako da smo “građanski budžet”,

kazao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

„Reforma poreza na imovinu“ je program švajcarske vlade koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.
Kroz program je posao dobilo 325 popisivača koji su proveravali da li se stanje na terenu poklapa sa onim koje se plaća na ime poreza na imovinu.

fot: MDULS/Tanjug